Rockwool: Mještani se ponovo žale na dim i smrad, očekuje se izlazak inspekcije (fotografije)

Rockwool: Mještani se ponovo žale na dim i smrad, očekuje se izlazak inspekcije (fotografije)

22.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Iz Udruge Naša zemlja medijima su dostavili noćašnje fotografije tvornice kamene vune Rockwool. Snimila ih je predsjednica udruge Matilda Ilić, kad se vraćala doma iz Pule, gdje se iz studija HTV-a javila u treći dnevnik.

- Na tvrdnje gospođe Anđelke Toto Ormuž, voditeljice Službe za odnose s javnošću Rockwool Adriatic, da oni poslije 23 sata ne rade uzvraćamo fotografijama koje su snimljene u 23:48 (21.08.2008) i u 00:13 (22.08.2008) koje pokazuju ispuštanje nečega (dim ili para) iz hale u podnožju velikog dimnjaka. Fotografije su snimljene s njihovog bijelog prolaznog puta. Ispuštanje "nečega" ponavljalo se je u nekoliko navrata tijekom našeg 40-minutnog boravka u neposrednoj blizini tvornice. Samo nekoliko sekundi nakon ispuštanja "nečega" cijela njiva koja se nalazi do tvornice bila je prekrivena gustom bijelom "maglom". Mogao se je osjetiti miris željeza (ruzine). S te pozicije moglo se vidjeti i ispuštanje dima iz velikog dimnjaka, samo ga fotoaparat nije uspio zabilježiti jer nemamo profesionalnu opremu. U 23:51 (21.08.2008) na parkiralištu tvornice bilo je parkirano 22 automobila i 1 skuter, piše Ilić u popratnom dopisu.

Postavlja također pitanja: Što toliki auti rade na parkiralištu ako tvornica noću ne radi, ako su ispuštali vodenu paru, da li je investicija u kondenzator od 4 milijuna eura opravdana, da li je kondenzator u kvaru, ako je to bila vodena para, što se radi u tvornici nakon 23 sata, što se ispuštalo iz velikog dimnjaka nakon 23 sata, zašto se iz tvornice čuje brujanje ako tvornica poslije 23 sata ne radi??

 

U Županijskom centru 112 na naš su upit odgovorili da su tijekom noći imali sedam poziva Rockwoolovih susjeda, koji su se žalili na dim i smrad. O tome je izvješćena Inspekcija zaštite okoliša te se očekuje njihov izlazak na teren.

Anđelka Toto Ormuž kazala nam je da su sve emisije iz tvornice bile u zakonskim standardima, te da se u tvornici trenutno ne osjeća nikakav smrad ni dim. Nadalje, ustvrdila je da noću uobičajeno rade, s iznimkom noći sa srijede na četvrtak, kad je zbog uhodavanja proizvodnog procesa rad bio privremeno obustavljen od 23 do 10 ujutro. (MBM)

 

Fotografije snimili mještani

 

 

Rockwool inspekcija dozvola Anđelka Toto Ormuž tvornica Matilda Ilić dimiti