Rockwool ispustio 3 sekunde nefiltrirani dimni plin

Rockwool ispustio 3 sekunde nefiltrirani dimni plin

15.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Danas 15. 9. 2008. je prilikom pokretanja rada tvornice došlo do otvaranja sigurnosnog dimnjaka u trajanju od 3 sekunde. Dogodilo se to u fazi zagrijavanja peći i prije početka procesa taljenja kamena, zbog kratkog spoja na električnim instalacijama.

Kako bi osigurao visoke kriterije zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, Rockwool je s Ministarstvom zaštite okoliša prije pokretanja pokusnog rada postigao dogovor o korištenju premosnice filtera kupolne peći i sigurnosnog dimnjaka. Tada, za razliku od uobičajene proizvodnje, dimni plinovi ne prolaze kroz filtere i spalionik plinova.

Prema tom dogovoru u jednoj godini najviše 12 puta, ali u vremenu ne duljem od 4 minute smijemo koristiti sigurnosni dimnjak.

Zahvaljujući unaprijeđenijima u proizvodnom procesu i radikalno skraćenim procedurama u proizvodnji, osigurali smo bolju kontrolu. Tako je danas, 15. rujna u 9:33:53 sati do 9:33:56 sati, dakle u periodu od 3 sekunde, iz sigurnosnog dimnjaka ispušten nefiltriran dimni plin.

Ova pojava nije štetna za zdravlje i nije utjecala na kvalitetu zraka. Potvrđuju to i vrijednosti na mjernim stanicama u Zajcima i Čambarelićima koje su bile nepromijenjene. Vrijednosti ugljičnog monoksida, sumporovodika, sumporovog dioksida te čestica PM10 bile su, i još uvijek jesu, daleko ispod graničnih vrijednosti i u kategoriji prve kvalitete zraka.

„Kao što smo to nekoliko puta ponovili, želimo poslovati transparentno, i cilj nam je iskreno komunicirati s našim susjedima. Iako u ovo vrijeme nije bilo poziva, dužnost nam je obavijestiti naše susjede o ovakvim situacijama. Greška na električnim instalacijama je brzo uklonjena, što je još jedan dokaz bolje kontrole procesa proizvodnje ali i dobre obučenosti naših radnika,“ rekao je Marco Boi, tehnički rektor.

Anđelka Toto-Ormuž

PR Manager / Voditeljica odnosa s javnostima

Rockwool Adriatic d.o.o.

Rockwool gospodarstvo nefiltrirani plin dimiti prijemosnica Marco Boi Anđelka Toto Ormuž