Rock i techno protiv sopela (Audio)

Rock i techno protiv sopela (Audio)

20.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

LABIN -Organizatori popularne rock manifestacije United Festival i vodstvo raškog RKUD-a Rudar, koje već desetljećima priprema smotru narodne glazbe Labinske konti, planiraju te dvije manifestacije održati istu večer na praktički istom mjestu te su zbog toga u sukobu.

 

RKUD Rudar jučer je labinskoj Turističkoj zajednici uputio dopis u kojem Josip Knapić, predsjednik tog folklornog društva i raški načelnik, tvrdi da ih se nakon 40 godina održavanja Labinskih konti na Dubrovi pokušava protjerati. Prethodno je pak suorganizator United Festivala, Labin Art Express, uputio Knapiću dopis iz kojeg se da iščitati da će u slučaju istodobnog održavanja njihov razglas potpuno prekriti zvuk sopila i narodnih pjevača. Podsjećamo, United Festival je objedinjena inačica Rabac Summer Festivalam, gdje se puštao techno, i Istra Rock Festivala, na kojemu je lani na Dubrovi nastupio Laibach. Ove je godine pak i Summer prebačen iz Rapca na Dubrovu, odnosno tamošnji Park skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija.
»Budući da me vlasnik restorana Dubrova obavijestio da će se Labinske konti ove godine definitivno održati 26. srpnja na Dubrovi, a s druge strane vlasnik licence Rabac Summer Festivala Patrik Čekada da će se i ta manifestacija održati istog dana, samo stotinjak metara dalje u Parku skulptura, ljubazno vas molim da razmotrite novonastalu situaciju«, piše Dean Zahtila Knapiću u ime L.A.E.-a. Dodaje da ga je vlasnik razglasa, snage od čak dvjesto kilovata, upozorio da će zvuk iz Parka skulptura »potpuno prekriti« svaki drugi koji bi se pojavio kod restorana Dubrova. Zbog toga moli hitan sastanak s Knapićem te ističe da za situaciju nisu krivi ni L.A.E. ni RKUD, no da bi je svakako valjalo izbjeći. Knapić, međutim, istoga dana šalje na adrese županijskog Odjela za kulturu, policije, Grada Labina i Općine Sv. Nedelja, na čijem je terenu Dubrova, dopis u kojem od njih traži savjet i navodi da Zahtilin telefaks shvaća kao pritisak za korekciju manifestacije »koja se već 40 godina odvija u istom terminu«, tj. posljednje subote u srpnju.

- Termini za Labinske konti objavljeni su široj javnosti Istre te našim iseljenicima godinu dana unaprijed. Imali smo namjeru, kao krajnju mjeru, preseliti smotru iz Dubrove na drugo mjesto s istim terminom, ali je u javnosti stvoren pritisak da su Konti dio kulturne tradicije Dubrove, Labina i Labinšćine. Uz dužno poštovanje, ne znamo što nam je činiti. Je li upitno održavanje jedne manifestacije, simbola naše kulture?, pita se Knapić.

Liliana Vale, dogradonačelnica Labina zadužena za kulturu, jučer nam je rekla da ne želi zaoštravati situaciju, da se obje manifestacije moraju održati, posebno stoga što imaju različitu publiku.
- Točno je da Konti imaju tradicionalno termin koncem srpnja, ali trebao bi se održati i United, koji organiziraju mladi pa možda nisu znali za takav raspored, kazala je Vale. Po njenim riječima, tko će tu učiniti ustupak, teško je reći, ali to je po njoj definitivno stvar oko koje se moraju dogovoriti oba organizatora. Grad Labin je, pojašnjava Vale, financijski podupro suradnju s organizatorima United Festivala, koji će trajati od 18. do 28. srpnja, ali samo u dva programa - besplatni koncert Vlatka Stefanovskog 23. srpnja u starom gradu te dan kasnije nastup Maksima Mrvice u župnoj crkvi. Sam događaj na Dubrovi je privatni komercijalni projekt iako je točno da je i on dio projekta Labin Art Republike. Vale dodaje da su pokušali dogovoriti sastanak s načelnikom Knapićem i kontaktirati s Čekadom, između ostalog i zbog preklapanja datuma, no zasad nisu uspjeli.

Doista, teško je reći tko će u ovom slučaju premještati termine i lokacije jer oba projekta imaju financijsku ili simboličku težinu. Termini su u slučaju United Festivala ovisni o izvođačima, a nije ni lako micati i podešavati glomaznu i skupu opremu. Finalna se večer Konti, s druge strane, oduvijek održavala na Dubrovi i sigurno predstavlja dio tradicije. Očito je nešto pošlo po zlu u koordinaciji pa se postavlja pitanje tko bi morao privatne projekte na javnom terenu različitih lokalnih samouprava usklađivati s konkurentnim manifestacijama.

 

Piše Kristian STEPČIĆ REISMAN

 

Organizatori Summer Festivala smatraju da će oprema koja će se koristiti na njihovoj manifestaciji, a to je 200 kw razglasa potpuno prekriti svaki zvuk susjedne manifestacije te izazvati veliko nezadovoljstvo posjetitelja Labinskih konti. Kontaktirali smo organizatore obiju manifestacija. Josip Pino Knapić, organizator Labinskih konti u telefonskom razgovoru poručio je (Prilog Josip Knapić)

Vezano uz nastalu situaciju očitovao se u službenom priopćenju i Patrik Čekada, organizator Summer Festivala te je poručio da je Pino Knapić kontaktiran  više puta od veljače pa sve do svibnja ove godine. Predloženo mu je  spajanje Labinskih konti u United Festival, odnosno da se istu večer sjedine manifestacije. Čekada je u priopćenju istaknuo da su bili voljni snositi trošak razglasa i rasvjete na Kontima. Isto tako ponudili su  besplatno tiskanje letaka te da se reklama za Konti radi paralelno sa reklamom za United Festival, a riječ je o 120 000 knjižica sa reklamom o Kontima koju će vidjeti potencijalnih 20 000 posjetitelja. Čekada poručuje da je Knapića osobno tražio više  puta u Općini, što može potvrditi njegova tajnica te dodaje   da je  Knapić odgovorio na jedan od njegovih telefonskih poziva ili da je došao na jedan od dogovorenih sastanka, moglo je sve ispasti  profesionalnije. Tradicija Konti bi se nastavila sa malo većom publikom, bila bi predstavljena široj publici i strancima koji to podržavaju. Čekada naglašava da ne vidi razlog zašto se te dvije manifestacije ne bi održale u isto vrijeme, štoviše to podržava. A što se tiče razglasa, uvjerenja je da svaki laik zna da ako se podesi kut zvučnika i raspored zvučnika te postavi zvučni zid, do miješanja muzike ne bi došlo.Radio Labin

United Festival Patrik Čekada turizam manifestacija Dubrova Labinske konti UTD Knapić RKUD Rudar