RKUD Rudar otvara Deveto izdanje folklornih susreta ''''Zlatna sopela''''

RKUD Rudar otvara Deveto izdanje folklornih susreta ''''Zlatna sopela''''

24.6.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Deveto izdanje folklornih susreta ''''Zlatna sopela'''' koje će se tradicionalno održati na porečkom Trgu slobode bit će održano pod tematskom ''''kapom'''' putovanja Marka Pola.

Ovogodišnje okupljanje folkloraša u Poreču neće biti usmjereno otkrivanju lika Marka Pola već će na tragu njegovih putovanja ''''prikazati'''' uz pomoć plesa kako se Mediteran ''''razbija'''' a Orijent otvara prema Zapadu, veli Ante Cukrov direktor festivala ''''Zlatna sopela''''.

Na središnjem porečkom trgu od nedjelje 28. lipnja pa do subote 4. srpnja na ''''Zlatnoj sopeli'''' nastupit će 13 folklornih skupina,  kako ističe Cukrov, sa sadržajnijim programom nego što su ga imali prethodni festivali, s naglaskom na folklorne skupine iz dalekih destinacija.

Uz folklorne skupine iz Hrvatske, KUD-ova Punat sa Krka, Moreške sa Korčule i Rudara iz Raše posjetitelji će na Trgu slobode moći čuti i vidjeti folkloraše iz Ruske Kalmikije, šamana Ug-shig iz Tuve, Indijaca iz Ahmedabada, Indonezijske skupine iz Jakarte, Palestinaca iz Kabula u Izraelu, Koreanaca iz Goyanga, Grka iz Kozana, Talijana iz Arezza i Slovenske skupine France Marolt iz Ljubljane.

Festival mediteranskih folklornih susreta počinje u nedjelju u 19 sati mimohodom svih grupa gradom a prvu festivalsku večer u 21 sat otvorit će članovi skupine Rudar iz Labina. Spektakl folklora koji i dosadašnjih godina nije ostavio ravnodušnima brojne posjetitelje, koji su se okupljali na središnjem porečkom trgu sufinanciraju, TZG Poreč s 350.000 a Grad Poreč s 220.000 kuna.

tradicija sopele zlatna sopela folklor kultura rkud rudar baština