RKUD "Rudar" iz Raše otvorilo deveto izdanje Zlatne sopele

RKUD "Rudar" iz Raše otvorilo deveto izdanje Zlatne sopele

29.6.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uz šarenilo boja i zvuke instrumenata iz različitih krajeva svijeta svečano je otvoreno deveto izdanje Zlatne sopele, mediteranskih folklornih susreta koji se već tradicionalno odvijaju na porečkom Trgu slobode. Tema ovogodišnje smotre je "Tradicijska kultura Mediterana i putovanja Marka Pola", te je većina folklornih skupina stigla iz sredozemnih zemalja, kao i onih koje je poznati "globetrotter" posjetio tijekom svojih putovanja - Italije, Grčke, Rusije, Indije, Indonezije, Izraela, Južne Koreje, Slovenije i naravno, Hrvatske i to iz Istre, Primorja i Korčule.

Nakon mimohoda gradskim ulicama grupe su se okupile na glavnom gradskom trgu gdje su ih dočekali brojni građani i turisti ispunivši sve stolice do posljednjeg mjesta, te je veliki spektakl konačno mogao početi, a čast da to službeno učini pripala je KUD-u "Rudar" iz Raše.

Zlatnu sopelu kao i svake godine, čini i mnoštvo popratnih manifestacija i zbivanja, kao što su "Mediteranski koridor hrane" - promocija i degustacija autohtonih i ekoloških proizvoda u režiji udruge Bio Istra, prezentacija tradicijske kuhinje zemalja sudionica, predstavljanje narodnih obrta i suvenira, izložba radova porečkih slikara amatera u Maloj sali, animacijski program grupa na gradskim ulicama i trgovima, izložba narodnih nošnji i mnogi drugi. Manifestacije se odvija svakodnevno do nedjelje 5. srpnja:

 

Foto: Barkun

 

RKUD Rudar Raša kultura zlatna sopela tradicija folklor