Rivijera Adrija je za korištenje turističkog zemljišta u Rapcu do sad platila 171,5 tisuća kuna

Rivijera Adrija je za korištenje turističkog zemljišta u Rapcu do sad platila 171,5 tisuća kuna

14.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Do kraja ovog mjeseca turističke će tvrtke u Hrvatskoj dobiti račune za korištenje turističkog zemljišta u kampovima, najavljuje Ministarstvo turizma. To doduše ne znači da će se tvrtkama dodijeliti i koncesije gotovo dvije godine nakon što je Zakon o turističkom zemljištu stupio na snagu.

Koncesije će biti dodijeljene tek nakon što se usvoje izmjene i dopune ovog zakona, a predviđa se da bi one trebale biti gotove do kraja godine. Koncesiju za turističko zemljište zatražilo je 50 trgovačkih društava za 96 kampova, među kojima su i svi istarski hotelijeri.

Kampovi će sada platiti pola naknade za površinu koju su naveli uz zahtjev, a kad se utvrdi koja je površina ušla u koncesiju, prema potrebi će se iznosi prebijati ili doplaćivati. Od fiksnog dijela naknade za koncesije (tri kune po kvadratu) očekuje se da će Ministarstvo utržiti oko 20 milijuna kuna, a koliko iznose prihodi od varijabilne koncesije, još uvijek nije poznato. Naime, za taj je dio koncesije potrebno definirati koliko je neka tvrtka prihodovala. 

Tvrtke su koncesiju trebale plaćati od kada su podnijele zahtjeve bez obzira na to jesu li dobile odluku o koncesiji ili ne. To znači da su već morale platiti naknadu za 2011., kada su zahtjeve i podnijele. Od tada tvrtke u svojim budžetima rezerviraju određeni iznos za koncesijske naknade, međutim one nikad nisu uplaćene u državne i lokalne proračune jer računi nisu ispostavljeni. Prema važećoj formuli, 60 posto iznosa trebalo je ići u državni proračun, a po dvadeset u lokalne i regionalne budžete.

Hotelijeri, s druge strane, iako su zadovoljni što je čitava procedura krenula, žele da se čim prije donesu odluke o koncesijama jer tek će tada moći računati na ozbiljnije investicije u kampovima.

- Zbog neriješenog pitanja koncesije nismo u mogućnosti investirati u projekte kojima je cilj podići kategoriju kampa, a samim time i kvalitetu usluge. Povećanje kategorije nosi i povećanje broja noćenja, kao i prosječnih cijena, te na kraju i prihoda. Investicije donose i veći prihod turističkoj zajednici kroz boravišnu pristojbu i članarinu, kao i prihode od komunalne naknade lokalnoj zajednici, te jednako tako utječu i na visinu koncesije za turističko zemljište, točnije na varijabilni dio koji se računa kao postotak od ostvarenih prihoda, veli nam Zrinka Bokulić iz tvrtke Laguna Novigrad.

Tihomir Nikolaš, čelni čovjek Kamping udruženja Hrvatske, dodaje da trenutno tvrtke brine u kojem će točno geografskom obuhvatu dobiti koncesiju, na koji rok te hoće li morati udovoljavati dodatnim uvjetima.

Dosad su, prema Zakonu o turističkom zemljištu, novac od koncesija ubirali samo pojedini gradovi i općine koji su vlasnici turističkog zemljišta oko hotela i apartmanskih naselja. Po toj je osnovi na razini države u Fond za turizam pristiglo oko pola milijuna kuna. Plava laguna platila je Gradu Poreču 2,5 milijuna kuna, a Istraturist je Umagu na namjenski žiro-račun uplatio depozit od 1,1 milijun kuna, odnosno 50 posto vrijednosti od predanog zahtjeva. Riviera Adria je za zemljište oko hotela i apartmanskih naselja platila pola koncesijske naknade, nešto manje od milijun kuna za područje Tara i Vabrige te još 171,5 tisuća kuna za zemljište u Rapcu.

Prema podacima istarskih hotelijera, zahtjevi su predani za više od 1.220 hektara zemljišta, od čega se više od polovice odnosi na ono u kampovima. Okvirno bi za to zemljište trebali plaćati oko 40 milijuna kuna godišnje, ako ne i više. (Piše Barbara BAN)

rabac turističko zemljište koncesija