Rijeka Raša se povukla u korito, magarčići spašeni!

Rijeka Raša se povukla u korito, magarčići spašeni!

4.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Srećom se nisu ostvarile najcrnije prognoze, kiša je prestala padati, a morska plima nije ugrozila nasipe, pa je dežurnim službama uz tok rijeke Raše u jutarnim satima laknulo. Još je lakše bilo stanarima iz  kuće u neposrednoj blizini desne obale rijeke Raše na Most Raši, mjestu oko tri kilometra udaljenom od općinskog središta Raše, koji svoje domove nisu htjeli napustiti ni kada je bilo najteže. 

Oko deset sati, kada su učinjeni ovi snimci, Raša je na ušću bila opet u svom koritu, a visina vode na obuhvatnim kanalima pala je za blizu pola metra. Time je prestala i svaka opasnost za 37 magaraca i konja farme Liburna na Donišnici, čije je okruženje pod vodom, a njih smo zajedno sa sretnim vlasnikom Ivanom Perkom, nakon dvije neprospavane noći zatekli na najvišem, rubnom terenu uz samu cestu Pula-Labin.

"Da me se slušalo i pustilo vodu da kroz nasip završi u poljima, koji se ionako ne obrađuju, a na kraju su ipak dijelom potopljeni, jadne životnje ne bi toliko trpjele" - rekao nam je umoran, ali ipak sretan.

Kako nije poplavljen ni jedan gospodarski objekt, a oko 500 hektara površina u donjem dijelu raške doline se, nažalost, ionako ne obrađuje, osim vrtova na prilazima Raše, koji su također pod vodom, materijalna je šteta na tim površinama mala. Mnogo je veća šteta na Čepićkim poljima gdje se pod vodom našlo više od 400 hektara obradivih površina, od kojih je najveći dio već bio pod kulturama.

Tako je velike štete doživio i Vlado Licul, vlasnik farme krava u Čepiću, kojemu je voda prekrila oko 180 hektara zasijanih polja u Čepiću i Rakiti, s kojih je trebao dobiti stočnu hranu za krave koje bi trebao uvesti ovih dana. "Sve se to ne bi dogodilo da se više novca ulaže u melioracijski sustav na ovom prostoru, postave crpke na poljima" - izjavio nam je ogorčeni povratnik iz Venecuele, koji ionako ima velike probleme oko pokretanja farme u Čepiću, koja je za stare države bila najveći proizvođač mlijeka u Istri. (MM)

poplava dolina raše raša vlado licul čepićko polje rezervat magaraca liburna liburna ivan perko most raša korito visok vodostaj