Riječki liječnik o smrti pacijenta iz Labina u vozilu: Postoji termin "iznenadna smrt"

Riječki liječnik o smrti pacijenta iz Labina u vozilu: Postoji termin "iznenadna smrt"

30.1.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

KAKO je Index objavio prije dva dana, 72-godišnji Josip Glušić iz Labina, koji je bolovao od upale pluća i 11 dana se liječio u KBC-u Rijeka, početkom tjedna je otpušten na kućnu njegu, nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo. Po njega je došlo sanitetsko vozilo Istarskih domova zdravlja koje ga je vozilo kući u Labin, a tijekom vožnje nesretni Glušić je – preminuo.

Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre, iako su po zakonu bili dužni poslati medicinsku sestru ili medicinskog tehničara. Vozač je prekasno shvatio da je pacijent na putu umro. Kad je primijetio da pacijent ne diše, vozač je pozvao hitnu pomoć koja je došla u roku četiri minute i pola sata oživljavala 72-godišnjaka, no spasa mu nije bilo.

Ova priča još je jednom podsjetila na katastrofalno stanje u hrvatskom zdravstvu.

Liječnik: Postoji termin iznenadna smrt

Slučaj je sinoć za Dnevnik Nove TV komentirao predsjednik Stručnog vijeća riječkoga KBC-a, profesor Luka Zaputović. On je rekao kako se radilo o kroničnom bolesniku koji je imao dokazanu gripu i kao komplikaciju upalu pluća. Napominje kako se liječio 11 dana na Zavodu za pulmologiju.


"Stanje mu se značajno popravilo. Trebao je biti otpušten čak u petak iz bolnice, no otpušten je tri dana kasnije zbog organizacije prijevoza. Pušten je u dobrom i stabilnom stanju. Svi kontrolni nalazi su pokazivali potpunu regresiju upale pluća.


Mi smo postupili po standardnom protokolu, prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu HZZO-a. Zatražili smo sanitetski prijevoz od Doma zdravlja Labin u Istri. U putnom nalogu smo naznačili da se radi o ležećem nepokretnom bolesniku. Odgovornost za prijevoz je bila na onome tko prijevoz vrši. Inače, u medicini postoji termin 'iznenadna smrt' koja se ne može predvidjeti. Svaki sat u Hrvatskoj jedna osoba umre iznenadnom smrću", rekao je doktor.


Na pitanje je li medicinska sestra trebala biti u vozilu, doktor je odgovorio: "Inače se sanitetski prijevoz traži po Pravilniku. Prijevoznik je dobio punu informaciju od naših liječnika pulmologa o kakvom bolesniku se radi i njihova procjena je bila da se organizira ovakav prijevoz kakav se dogodio.


U Primorsko-goranskoj županiji se postupa čak i s nad standardom kada je riječ o prijevozu bolesnika. Generalno, daju medicinsku sestru ili tehničara. U KBC-u Rijeka imamo dovoljno liječnika. Moram naglasiti da nemamo nikakav deficit liječnika", naglasio je Zaputović.

Link


Povezane vijesti:Tko je kriv za smrt pacijenta iz Labina na putu iz riječke bolnice?


Dr. Davor Rimac, voditelj ispostave Istarskih domova zdravlja: Labinština je DOBRO EKIPIRANA SANITETSKIM PRIJEVOZOMdavor rimac hitna pomoć labin smrt smrtni slučaj idz istarski domovi zdravlja dom zdravlja labin sanitet josip glušić