Ribogojilište pada u vodu zbog zagađenosti kanala

Ribogojilište pada u vodu zbog zagađenosti kanala

5.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RAŠA -Ideja o uzgoju riba u nekoliko kilometara dugim obodnim kanalima nastalim 1934. godine nakon isušivanja Krapanske vale, koja se uskim kanalom spajala s rijekom Rašom, odnosno morem, vrlo je stara, a najaktualnija je bila prije pola stoljeća. Tada se u ondašnjoj labinskoj općini vrlo ozbiljno razmišljalo o uzgoju slatkovodnih riba kao jednoj od mogućnosti u razvijanju novih oblika privređivanja uz u ono vrijeme prevladavajuće rudarenje. No, sve je ostalo tek na planovima, koji su u međuvremenu pali u zaborav, a kanali su prepušteni onima koji love ugore, iako službeno ribolov s nasipa nije dozvoljen.

Pamti se i »ribolov« rovokopačem prije 15-ak godina, kad je radnik vodoprivredne firme prilikom čišćenja kanala u nekad plodnoj Donišnici »ulovio« ugore kapitalce!
Uređivanje obodnih kanala uz polja zarasla u šaš, koja su prije dvadesetak godina bile žitnice, u što su Hrvatske vode uložile nekoliko milijuna kuna, opet aktualizira ne samo obrađivanje nešto više od 200 hektara tih polja, nekad u sastavu Agrolabina, već i korištenje kanala za uzgoj slatkovodnih riba. No, da kojim slučajem i postoji ulagač spreman uzgajati ribe u tim kanalima, to bi bilo nemoguće iz jednog temeljnog razloga - Raša nema biopročistač pa sve otpadne vode završavaju u kanalima! Da nevolja bude veća, te vode ulaze u kanale u neposrednoj blizini dva izvora u Kokotima, koji vodom opskrbljuju najveći dio Labinšćine.


U Općini Raša toga su svjesni, no još nema konkretnog programa uređenja tog dijela raške doline, kao ni izgradnje skupog, ali neizbježnog sustava za pročišćavanje otpadnih voda, bez čega je iluzoran bilo kakav oblik komercijalizacije kanala. Dotad će fekalije i dalje završavati u kanalima, iz kojih se takva voda koristi za zalijevanje poljoprivrednih površina u tamošnjim vrtovima.

Raša ribogojilište Labinština zagađenost vode biopročišćivači Agrolabin