Rezervat Liburna: Magarci imaju sijena za još 15 dana

Rezervat Liburna: Magarci imaju sijena za još 15 dana

24.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rezervatu magaraca Liburna dostajat će hrane do održavanja susreta "Raznolikosti vesele", zakazanog za 2. veljače, a nakon toga će životinje najvjerojatnije morati biti raseljene, doznajemo od vlasnika Ivana Perka. "Magarci jedu 10 bala sijena dnevno. Nemam toliko novca da bih to mogao sam financirati", kaže on.

Kad bi simpatični kopitari mogli pasti po cijeloj dolini Donišnici, kao nekada, problem ne bi postojao, ali s nekadašnjih 15 hektara Liburna je svedena na dva hektara ograđena prostora.

- Hrvatske vode zabranile su mi da prilazim nasipu bliže od 25 metara, a uz to su i nekadašnje poljoprivredne površine proglašene vodoprivrednima pa magarce mogu držati samo na zemljištu koje ima status građevinskog. Pretvorio sam ga u poljoprivredno i svjestan sam da zbog toga mogu platiti kaznu, kaže Perko.

Hrvatskim vodama zamjera što na nasipu toleriraju krave i svinje drugih uzgajivača, ali njegovi magarci i nekoliko konja i mula ne smiju stati na njega jer inače plaća 40 tisuća kuna kazne. K tome, predbacuje im da je nasip nekvalitetno izgrađen pa voda iz obuhvatnih kanala prodire kroz njega i plavi dolinu. Sumnja da su za njegove nedaće krivi nečiji interesi, a njima pogoduje, kako je rekao, raški načelnik Josip Knapić.

Voditelj labinske vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Vitomir Skandul i Knapić, naprotiv, ističu da su mu voljni pomoći i da su mu njihova vrata otvorena, ali on nikada nije ništa službeno zatražio, već je sve poduzimao na svoju ruku.

- Nasipe smo izgradili da zaštitimo i magarce, a nedavne kiše pokazale su da smo to dobro izveli. Obavit ćemo kontrolu i ako voda doista negdje probija, zatražit ćemo od izvođača da otkloni nedostatak. Pretpostavljam da se voda zadržava u dolini zato što je od nekadašnjih 17 kanala za njenu odvodnju ostao samo jedan. Ostale je netko zatrpao. Jedino zemljište kojim mi upravljamo su nasip i njegov koridor, rekao nam je Skandul.

- Demantiram da ga želimo maknuti iz Donišnice i ne vidim nikakav problem, osim ako ga Perko ne želi sam stvoriti. Zemljište na kojemu se nalazi poljoprivredno je i u vlasništvu države, a Općina ima pravo raspolagati njime. Voljni smo mu pomoći i sufinancirati ga ako to na propisni način zatraži, kazao nam je Knapić.

Rezervat je počeo djelovati prije 18 godina na temelju ugovora s tadašnjim vlasnikom zemljišta Agrolabinom. Od 1995. do 2005. Perko je imao ugovor o zakupu, dobiven na javnom natječaju, s Istarskom županijom. Od tada očekuje da taj ugovor, sukladno zakonu, produži Općina, ali ona to ne može jer nema plan gospodarenja poljoprivrednim zemljištem.

Liburna je dosad agroturističkim objektima, udrugama i hobistima besplatno dodijelila 101 magarca, uz obvezu da ga vlasnik vrati ako se za to ukaže potreba. Tako će nekoliko grla biti dovedeno za predstojeću smotru, ali nakon toga bi sva mogla naći novi dom. Perko kaže da interes postoji pa za to ne bi bilo problema, ali iz Raše bi nestala turistička atrakcija. (R. SELAN)

 

rezervat magaraca magarci rezervat liburna most raša ivan perko perko agrolabin pino knapić vitomir skandul