Revolucija u Općini Pićan: Akcija mladih zasukala rukave

Revolucija u Općini Pićan: Akcija mladih zasukala rukave

7.5.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Danas je Akcija mladih - Pićan kod crkvice Sv. Mihovila u Pićnu održala konferenciju za novinare na kojoj su kandidatkinja za načelnicu Božena Sučić i njezina zamjenica Doris Floričić predstavile program Akcije mladih za predstojeće lokalne izbore. Akcija mladih kao jedan od favorita na ovogodišnjim izborima kao glavne ciljeve ističe borbu protiv tvornice kamene vune Rockwool, transparentnost u radu Općine, te revizija lošeg financijskog stanja Općine.

"Jedan od prvih ciljeva koje ćemo kao nova općinska uprava ostvariti je transparentost u radu Općine, pokretanje web stranice putem koje će građani u svakom trenutku znati kako se troši njihov novac, te na čemu općina trenutno radi. Racionalizirati ćemo financijske izdatke općine, ponajprije smanjiti načelničku naknadu, kao i ostale previsoke naknade u skladu s realnim financijskim mogućnostima Općine.

Obzirom da je Općina pred bankrotom, neophodno je utvrditi sva dugovanja općine i prema općini, te odrediti odgovornost za nastalo stanje.

Osnovni problem koji muči i nas i stanovnike Pićanštine je tvornica kamene vune Rockwool. Protiv tvornice ćemo se boriti svim legalnim i dopuštenim sredstvima, te utvrditi tko je odgovoran za zakonski upitne radnje vezane uz dolazak te tvornice. Protiv odgovornih, podnijeti ćemo prekršajne i kaznene prijave ukoliko postoje elementi za iste, no polažemo vjeru u snagu naroda", izjavila je kandidatkinja za načelnicu Božena Sučić.

Floričić je govorila o mogućnostima razvoja Pićna i pićanštine, te naglasila kako su potencijali veliki "jer drugi su bolji jedino po sposobnijoj općinskoj upravi", kazala je Floričić.

"Po pitanju razvoja Pićna i pićanštine imati ćemo jako puno posla. Pićan propada, zgrade se urušavaju, a nema ni efikasne TZ koja bi radila na turističkoj promidžbi mjesta. Ponajprije, iskoristiti ćemo postojeće potencijale, bogatu kulturno povijesnu baštinu i zakonom zaštićeni prirodni krajolik koji treba umrežiti biciklističkim i pješačkim stazama, te urediti i promovirati postojeće lokalitete od značaja za turizam.

Hitno treba poraditi na razvoju ozbiljnih manifestacija koje će Pićan i pićanštinu između ostalih lokaliteta ali i u svijetu promovirati kroz jedan prepoznatljivi imidž

Za detaljniji razvoj Pićna u budućnosti, potrebno je izraditi strategiju razvoja koja će obuhvatiti imidž i svu prateću infrastrukturu. No, smatramo da bi se takav razvoj trebao temeljiti na eko poljoprivredi i turizmu što naravno pretpostavlja nepostojanje tvornice Rockwool.

Na kraju, vrlo važno je na vrijeme stopirati sumnjive radnje koje se poput Rockwoola opet pokušavaju  netransparentno ostvariti. Tu je izgradnja golf igrališta u mjestu Jakomići, projekt Zelena vala, te asfaltna baza. Takve projekte treba na vrijeme stopirati ukoliko nisu u skladu s potrebama našega kraja", istaknula je Floričić.

akcija mladih božena sušić doris floričić politika rockwool izbori2009