Retrospekcija Krešimira Farkaša u staroj tiskari u Puli

Retrospekcija Krešimira Farkaša u staroj tiskari u Puli

2.4.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Retrospektivna izložba djela Krešimira Farkaša jednostavnog naziva "Skulpture, crteži, slike 1985.-1991." otvorena je sinoć u staroj tiskari u Puli, izložbenom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Realizirana je u suradnji s Gradom Labinom - Gradskom galerijom Labin, gdje bila postavljena u veljači.

U staroj tiskari predstavljeno je pedesetak radova koji uglavnom dolaze iz privatnih kolekcija. Izložbu su otvorili Gorka Ostojić Cvajner, ravnateljica MSUI-ja, i kustos Mladen Lučić.

- Ova izložba ima i svoju edukacijsku narav, a prosvijetlit će vas i tekst i biografski podaci u katalogu koji govore o neobičnom čovjeku kakav je bio Krešimir Farkaš. Bio je čovjek koji je obasjao labinsku ne samo likovnu već i kulturnu i intelektualnu scenu svojom radoznalošću, hrabrošću i beskompromisnošću. Sve što je istražio donio je sa sobom u Labin koji mu je bio pretijesan za bogatstvo njegovog kreativnog duha. Bilo je dobro i lijepo poznavati ga, a monografska prezentacija njegovog života i djela bila je naša obligacija, kazala je Ostojić Cvajner.

Mladen Lučić se u svom govoru prvo zahvalio svim vlasnicima djela Krešimira Farkaša koja su izložena i Gradskoj galeriji Labin čija je inicijativa uz Labin Art Express bila da se ova izložba postavi.

- Naša obveza je bila da se izložba kataloški obradi da jednog dana imamo materijal za veliku retrospektivu, za kompletnu monografsku izložbu i izdavanje monografije. Ovo je samo dio njegovog stvaralaštva kada je bio samostalni umjetnik i prije no što se s Deanom Zahtilom udružio u skupinu Labin Art Express. Naravno da je nedjeljiva priča Krešimira Farkaša od njegovog stvaralaštva. Sve što je radio i govorio bila je umjetnost, on je bio hodajući artefakt. Bio je ispred svog vremena i prepun izvanrednih ideja i sjajnih realizacija, kazao je Lučić.

Izložba u staroj tiskari ostaje otvorena do 17. travnja. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ )

krešimir farkaš izložba pula