Reorganizacija službe: Istarska hitna pomoć spremna - 1 tim u Labinu, po potrebi noću vrata stanice otvaraju medicinske sestre iz stacionara

Reorganizacija službe: Istarska hitna pomoć spremna -  1 tim u Labinu, po  potrebi noću vrata stanice otvaraju medicinske sestre iz stacionara

7.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Preustroj Hitne medicinske pomoći, koji se primjenjuje od 1. studenog, već je drugoga dana pokazao manjkavosti kad je na Krku od infarkta, pred zaključanom hitnom, preminuo 70-godišnjak dok se jedini tamošnji tim s liječnikom nalazio u Rijeci radi druge hitne intervencije. Kakva je situacija nakon reorganizacije u Istri i postoji li mogućnost da se tako nešto dogodi, provjerili smo u Umagu, Poreču i Buzetu te razgovarali s ravnateljicom županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenijom Družetić Božić.

Voditeljica Hitne medicinske pomoći u Umagu dr. Jovanka Popović Glavičić kaže da su takvi slučajevi mogući i na to već dugo upozoravaju. "Na području Bujštine reorganizacija donosi značajan pad standarda. Dosad smo imali osam timova 1 (čine ih jedan liječnik, dvije medicinske sestre ili tehničara, od kojih je jedan vozač) s osam, a u sezoni i deset liječnika, čime smo vjerojatnost takvih nemilih događaja sveli na minimum. Unatoč timu 2 (čine ga dvije medicinske sestre ili tehničara od kojih je jedan vozač), ostali smo bez dva liječnika pa više nemamo drugog liječnika noću i vikendima, što se nije dogodilo u posljednjih dvadesetak godina. Prijašnji standard neophodno je zadržati, posebno do otvaranja izvanbolničkog hitnog prijema, za koji su potrebni novac i vrijeme te do specijalizacije djelatnika za hitnu medicinu, za koju ne znamo kad će početi", istaknula je.

Informaciju da će za Umag biti financirana još tri liječnika, što je na sjednici bujskog vijeća iznio gradonačelnik Edi Andreašić, komentirala je riječima da realizaciju obećanog očekuju što prije.

U Poreču, po riječima donedavnog voditelja dr. Davora Stipića, pacijenti koji noću dolaze na hitnu, ukoliko je jedini tim 1 na terenu, od 1. studenog nailaze na zatvorena vrata. "Ne preostaje im drugo nego zvati operatere na broj 112, koji će im reći da čekaju povratak tima ili otiđu u najbližu bolnicu u drugom gradu. To je posebno zabrinjavajuće ako znamo da čovjek koji ne pokazuje znakove života od infarkta umire za od šest do deset minuta bez adekvatne intervencije. Medicinske sestre nisu paramedici i imaju ograničene ovlasti, u skladu sa Zakonom o sestrinstvu. Ranije smo imali po jednog ili dva liječnika, dvije sestre ili tehničara i dva vozača radnim danima te dva tima s liječnicima vikendom. Da nam se ne bi dogodio slučaj poput onoga na Krku, za nas bi bilo idealno dobiti još jedan tim 1, a neophodno bar tim 2", istaknuo je.

U Buzetu se, u neslužbenom razgovoru doznajemo, ne može dogoditi tragični slučaj poput onoga u Krku. Gradovi u Istri sufinancirat će dolaske na poziv, što znači da kad ekipa hitne izađe na intervenciju ne zaključava svoja vrata, već zove sestru. Ovakva je organizacija ugrađena u nov sustav Hitne medicinske pomoći upravo na inicijativu djelatnika buzetske hitne koji su upozoravali da bi se u suprotnom doista moglo dogoditi da se pacijent u kritičnom stanju zatekne pred zaključanim vratima. Tim više što se zadnjih mjeseci na sjeveru Istre susreću s dosta internističkih hitnoća. U Hitnoj medicinskoj pomoći imali su nekoliko pacijenata koje su zbog srčanog zastoja uspješno reanimirali.

- Situacija poput one na Krku uvijek je, nažalost, moguća, jer tim Hitne medicinske pomoći ne može biti odjednom na dva mjesta. Sustav je kapacitiran za po jedan hitan slučaj, ne možemo biti neracionalni u njegovom ustroju, ali pripremamo se za najteže slučajeve i radimo na tome da budemo maksimalno efikasni. Jako sam optimistična po pitanju kvalitete naše Hitne medicinske pomoći, za što je ključan nastavak vježbanja, edukacije i opremanja, odgovorila je ravnateljica.

U dogovoru sa Županijom još će neko vrijeme nastaviti raditi prema principima od prije 1. studenog, na traženje liječnika opće medicine, dok se ne organiziraju centri obiteljske medicine.

- U ispostavi Buzet 24 sata dnevno djeluje tim 1 s liječnikom specijalistom hitne medicine, medicinskom sestrom i vozačem, a kad su oni na terenu, u stanici dežura medicinska sestra. Po jedan tim 1 radi i u Labinu i Pazinu, gdje po potrebi noću vrata stanice otvaraju medicinske sestre iz stacionara. U Poreču je aktivan tim 1, a na zahtjev Grada, odnosno Županije, noću će od nedjelje ili ponedjeljka dežurati i jedna sestra koju tek treba zaposliti. Jedan tim 1 ima i Rovinj, kao i dežurstvo jedne sestre. Umag ima 24 sata dnevno tim 1 i tim 2, koji čine medicinska sestra i vozač, a Pula dva tima 1, kazala je Družetić Božić.

Dodaje da je tijeku organizacija dijela nadstandarda koje Ministarstvo nije predvidjelo, pa će se za to pobrinuti istarski zavod i Županija, a uključuje, primjerice, drugu medicinsku sestru tijekom noći, dodatne liječnike u Umagu, rad po pozivu i kućne posjete.

- U pripremi je i prijemno-dojavna jedinica u Puli, čije aktiviranje planiramo do 1. prosinca. U njoj će dežurati po dvije medicinske sestre ili tehničara od kojih će jedan komunicirati s pozivateljem, a drugi direktnom linijom alarmirati najbližu ispostavu Hitne medicinske pomoći, odnosno ekipu na terenu. Na ulazu u hitne stanice bit će postavljeni posebni portafoni za direktno i besplatno komuniciranje s tom jedinicom, objasnila je dr. Družetić Božić. (Kristina FLEGAR, G. Č. Š)

hitna pomoc labin hitna pomoc zdravstvo reorganizacija zdravstva