RENATU PERCANU U SPOMEN

RENATU PERCANU U SPOMEN

22.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U srijedu,21.listopada je u organizaciji OŠ "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina obilježena  2. godišnjica smrti velikog hrvatskog slikara Renata Percana, koji je umro 21.listopada 2013. godine, a pokopan je na mjesnom groblju u Nedešćini.

O velikom slikaru i čovjeku govorili su njegov prijatelj i dobar poznavatelj njegove umjetnosti,akademski slikar i kipar Josip Diminić te njegova supruga Regina Percan koja se osvrnula na život s Renatom i njegovom strašću prema crtanju.

"Kada jedan dan ne bi ništa nacrtao bio bi tužan i ja sam znala da je to zato, jer nije ništa nacrtao,nisam ga morala pitati što mu je. Radio je, radio i stalno radio. Znao bi mjesecima crtati jedan rad,ponekad je to trajalo i čitavu godinu. U radu je bio pedantan  i perfekcionist. Nije mario za vanjski svijet,njegov su svijet bili njegovi crteži i naš dom-rekla je gospođa Regina,koju je Renato upoznao dok se liječio u sanatoriju u Nedešćini.

U kulturnom dijelu programa sudjelovali su pjesnikinja Rina Miletić, Regina Percan te učenici Stefan Blašković,Natali Faraguna,Gloria Kiršić koji su kazivali stihove Mate Balote,Drage Gervaisa i Bože Glavičića.Lucija Višković kazivala je svoju pjesmu.

Počast velikom slikaru i crtaču dali su učenici škole koji su, pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Narcise Adalgise Škopac, predstavili svoje crteže prema predlošcima Renata Percana te ih izložili u holu škole.

Fotografije možete pogledati na:

 http://os-vspajo-nedescina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=35

renato percan godišnjica smrti oš nedešćina slikar izložba