Renatu Percanu nagrada za životno djelo, Gustavu Pulitzeru trg u Raši

Renatu Percanu nagrada za životno djelo, Gustavu Pulitzeru trg u Raši

4.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

- Moj rodni Trget i zvuk rudarskih vagonete Raše su kao dio mog djetinjstva trajno ugrađeni u mene, postavši i dio moje likovne preokupacije, izjavio je večeras akademski kipar Renato Percan iz Medulina na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Raše nakon dobivanja nagrade za životno djelo.

Na sjednici održanoj u povodu Dana Općine Raša, o likovnom i životnom putu izuzetnog slikara i crtača govorio je Tullio Vorano, voditelj Narodnog muzeja iz Labina, rekavši, između ostalog, da je samozatajni Percan cijeli svoj život posvetio slikarstvu.

Osim njega godišnja priznanja Općine Raše dobili su i NK Raša 1938 u povodu 70 godina postojanja, NK Cement iz Koromačna, koji ove godine obilježava pola stoljeća djelovanja te Đini Jelčić, dugogodišnji aktivist u raškom nogometnom klubu.

Sjednica je započela prigodnim riječima raškog načelnika Josipa Knapića, koji je govorio o uspjesima, ali i problemima njihove općine, spomenuvši da uskoro predstoji usvajanja Prostornog plana Općine, čime se konačno stvaraju uvjeti za njen brži razvoj.

Nazočnima se obratila i Natasa Pulitzer Finali, kćerka Gustava Pulitzera Finalija, glavnog projektanta i oca Raše, rudarskog gradića podignutog 1937. godine u svega nešto više od 500 dana. Izrazivši zadovoljstvo što je njen otac bio glavni kreator Raše, arhitekt koji je sebe davao drugima, podsjetila je da je na svečanost inauguracije Raše 4. studenoga 1937. godine došao u bijeloj košulji, što nije bilo drago ondašnjim fašističkim vlastodršcima, ali mu ipak nitko nije zbog toga predbacio.

Potom se svečanost prenijela na trg ispred općinske zgrade koji od večeras nosi ime oca Raše Gustava Pulitzera Finalija, gdje je ploču s novim nazivom trga otkrila njegova kćerka u društvu s Marcelom Tenčićem, predsjednikom Općinskog vijeća Raše i načelnikom Knapićem. Uz prigodni program Gradskog orkestra iz Labina, učenika raške škole, članova KUD “Rudar” i drugih slavlje se najprije nastavilo na trgu, a potom i u prostorijama raških folkloraša. (MM)

 

Foto: Slavljenici u društvu s čelnicima Općine Raša

Gustavo Pulitzer Finali trg Općina Raša Raša NK Raša 1938 Renato Percan Marcelo Tenčić Đino Jelčić laureati nagrade Dan Općine Raša RKUD Rudar