Remzo Zalihić prozvao Istru 1961: Dobro je da se i Šprajcer počeo pozivati na moral u nogometu

Remzo Zalihić prozvao Istru 1961: Dobro je da se i Šprajcer počeo pozivati na moral u nogometu

9.9.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Osobno sam kontaktirao nekoliko klubova na temu status nogometaša. Nas se tjera u ligu s profesionalcima, a nemamo pravo s našim igračima potpisati ni stipendijske ugovore, kaže predsjednik NK-a Rudar Remzo Zalihić
 

Odavno neka izjava nogometnog dužnosnika nije podigla toliko prašine u Istri kao nedavna novoizabranog predsjednika labinskog Rudara Remze Zalihića, koji je na Skupštini kluba, odgovarajući na zahtjev roditelje jednog mladog nogometaša kojeg Labinjani nisu pustili u Pulu, izjavio kako je Istra 1961. "najveće zlo istarskog nogometa". Čelnici pulskog prvoligaša odmah su se javnosti obratili službenim priopćenjem u kojemu osuđuju Zalihićevu izjavu.

 

Do Zalihića tijekom tjedna nismo mogli doći jer se nalazi na svakodnevnim terapijama u pulskoj bolnici, a kad se napokon javio umjesto očekivanog „posipanja pepelom“ bacio je novu „šaku žive sode“ u oči Puljana.

 

U sebi svojstvenom, krajnje sarkastičnom stilu, Zalihić kaže:

- Najveća dobit cijele ove situacije je što se i Šprajcer počeo pozivati na moral u nogometu. Budimo realni, ovo je samo spin, bolje rečeno dimna zavjesa, kojom Puljani žele prikriti puno veće probleme. Zašto se priopćenjem ne obrate Demonima koji su protiv Hajduka otvoreno prozvali predsjednika Ščeglova. No, to su njihove stvari, samo neka oni puste Rudar na miru, kaže Zalihić aludiravši na debeli dosje direktora Istre Nevena Šprajcera, koji je u istrazi USKOK-a kao direktor NK-a Karlovac priznao da je uzimao mito i da je utakmica Split – Karlovac bila namještena.

 

Iz Pule tvrde da tjerate inat i da je neizdavanje ispisnice mladom vrataru Pavliću?

- Mogu oni tvrditi što žele ali način na koji su postupili govori sve sam za sebe. Umjesto da su nam se obratili i rekli, treba nam vratar za kadetsku momčad jer gubimo utakmice po 10:0 vjerojatno bismo im izašli u susret. No, oni su posegnuli za metodom koji se slobodno može okvalificirati kao „dno-dna“. Poigrali su se emocijama roditelja i poslali ih, ni manje ni više, na Skupštinu kluba da traže ispisnicu za svog sina. Ako je to način onda Šprajcer i ja doista imamo dijametralno suprotne poglede na sport. Kad Puljani budu spremni komunicirati na normalan i uobičajen način, mi smo tu.

 

Optužili ste ih za dugogodišnji nekorektan odnos?

- Puno je primjera nekorektnih odnosa, reći ću vam najsvježiji. Lani je Antonio Načinović, umjesto u Rovinj, želio preći u Rudar, a Igor Pamić ga je ucijenio, rekavši da je za njega mrtav igrač ode li u Labin. Na to nitko nije reagirao, a kad ja stopiram odlazak Pavlića u Pulu, to čak i u Labinu neki osuđuju. Veliku krivicu za dugogodišnju pogrešno postavljenu suradnju snose i pojedini čelnici Rudara koji su kroz ovakav podanički odnos, na račun klupskih interesa, sebi osiguravali mjesta u nogometnim organima.

 

Iz nogometnih krugova bliskih nekim trećeligašima procurila je informacija da organizirate svojevrsnu pobunu zbog najavljene reorganizacije natjecanja?

- Pogrešno ste informirani, ja nisam protiv reorganizacije. Pozitivna stvar u sportu je kad se kroz sustav povećava rivalitet, to daje još veću sportsku draž natjecanjima na svim nivoima. Osobno sam kontaktirao nekoliko klubova na temu izjednačavanja prava svih saveznih ligaša, kad je u pitanju status nogometaša. Nas se tjera u ligu s profesionalcima, a nemamo pravo s našim igračima potpisati ni stipendijske ugovore. Istra 1961. će dogodine igrati tu ligu sa U-21 momčadi, a nemaju ni poštenu juniorsku. I što će se desiti? Posegnut će u labinsko, rovinjsko i porečko dvorište. Želi li nas HNS uvesti u takav sustav natjecanja treba nam omogućiti da i mi možemo zaštitimo naša prava po pitanju perspektivnih nogometaša, a ne da budemo topovska hrana za velike.

 

Što ako u Rusanovoj ne pristanu na izmjenu tog pravilnika?

- Ovo je jednak problem za sve trećeligaše kao i za Rudar. Zbog toga očekujem solidarnost i nedvosmisleno stav svih da nitko iz ove lige neće ići u novu Treću HNL Zapad ako nam se ne izjednači status s prvoligaškima i drugoligašima. Budemo li jedinstveni i složni postoje samo dvije mogućnosti, ili će se udovoljiti našim zahtjevima ili lige neće biti. Mogu je onda jedino višekružno igrati Dinamo, Lokomotiva, Rijeka i Istra 1961. Vjerujem da ćemo uspjeti do kraja godine organizirati sastanka klubova na ovu temu. Naravno da nećemo ništa raditi u ilegali već ćemo pozvati i čelnike županijskog saveza. Ovo je pitanje opstanka malih klubova na kojima počiva nogometna piramida. A ova export-import nogometna društva neka se snalaze po Koreji, Brazilu….

 

Utakmicu protiv Rovinja izgubili na šankovima!?

 

Nakon odlične partije protiv Jadrana uslijedio je pomalo neočekivan poraz u Rovinju?

- Ja nisam osoba koja probleme rješava na način da ih posprema pod tepih i skriva od javnosti. Mi smo utakmicu u Rovinju izgubili u petak navečer na lokalnoj pučkoj fešti u Svetom Martinu. Igrači su dobili plaće za kolovoz, a onda cijelu noć proveli po šankovima. To je za mene nepojmljivo. Glavni menadžer i trener će dobiti nalog da taj sindrom raskalašenog života pojedinaca riješe kako znaju i umiju, inače će u protivnom u pitanje doći njihov status. Ako je potrebno mogu otpisati pet-šest nogometaša, ma tko oni bili, ali blamiranja ovakve vrste više ne može biti. Evo i zbog ovog je neophodno klubovima izjednačiti status. Ako treba igrati ćemo sa juniorima ali ćemo stvoriti zdravu bazu za dugoročnu stabilnost, kaže Zalihić.

 

Izvor: www.sportcom.hr

Remzo Zalihić intervju NK Rudar Rovinj Martinski šank Istra 1961 nogomet ugovori trener Jadran utakmica Šprajcer poraz menadžer fešta plaće kolovoz