Remzo Zalihić, pokretač sportskog portala LabinSport.com, gostovao na Radio Labinu

Remzo Zalihić, pokretač sportskog portala LabinSport.com, gostovao na Radio Labinu

19.11.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

U sklopu emisije «Sport 7» Radio Labina, urednika i voditelja Adrijana Šćulca, danas je gostovao inicijator i voditelj novog labinskog sportskog portala www.labinsport.com, Remzo Zalihić.

Projekt pokrenut 8.11.2007.zavrijeđuje pažnju radi toga jer se radi o prvom specijaliziranom sportskom portalu u Istri što je za sobom povukao i veliki interes za praćenje sportskih događanja na Labinštini putem Interneta.

Sama srž ideje LabinSport.com-a kopija je elaborata koji je Zalihić izradio za Nove Foje u smislu papirnatog posebnog izdanja u sklopu njihovog mjesečnog izdanja (Sportski Foji).

Međutim, u suradnji sa Novim Fojima je realizirana je samo suradnja u smislu kolumne «InDirekt».Unatoč tome što se taj potez marketingški isplatio nije bilo, materijalno, dovoljan za pokretanje vlastitog konkretnog portala.

U suradnji sa suvlasnikom Labin.com-a pojavila se ideja za pokretanjem sportske grane odnosnog sitea.LabinSport.com je samostalna cjelina koja se nalazi na zajedničkom serveru sa Labin.com-om, a imaju i zajedničku tehničku podršku.

Zalihić je zadovoljan posjetom portalu i ističe da se radi dnevno od oko 300-njak jedinstvenih korisnika prema Google Analytics-u, što je respektabilna brojka.

Nadalje ističe da je sam projekt iziskivao određeni financijski impuls, bez kojeg je teško zamisliti bilo koji projekt. Zajedno sa ostalim sponzorima, Zalihić ističe da mu je Grad Labin omogućio pomoć od 3000kn za taj projekt i kaže da je to bila i socijalna politika Grada, budući da bi bio primoran otići u invalidsku mirovinu da nije osmislio ovaj projekt i da nije bilo materijalne pomoći. Time je demantirao natpise u medijima da se radilo o svojevrsnoj koristi od poznanstva sa labinskim čelnicima.

Za čitanje vijesti LabinSport.com-a potrebna je besplatna registracija što je zasmetalo čitateljima, no Zalihić to objašnjava potrebama stanovite marketinške koncepcije, te određenog respekta samih korisnika.

LabinSport ima dosta rubrika: LS Parlament, U-21, 40+, Nedjeljom u 3, koje razrađuje puno suradnika.Zalihić, je okupio dobar tim suradnika: Igor Radić, Siniša Verbanac, Alen Paliska koji su od samog početka bili uključeni u kreiranje projekta.

Portal ima dva segmenta. Prvi segment je praćenje svih utakmica sa Labinštine potpuno ravnopravno bez obzira radi li se o 3.nogometnoj županijskoj ligi ili 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi. U tom rasponu svi imaju u startu ravnopravan tretman.

Drugi segment je obrada barem dvije nove teme tjedno.

«Nedjeljom u 3» je rubrika koja ide svake nedjelje točno u 15:00h; svake 1. srijede rubrika Siniše Verbanca «U-21» (nadolazeće nade); svake 2.srijede «LS Parlament»; svake 3.srijede «40+» Siniše Verbanca o veteranima koji su završili svoje karijere; svaka 4.srijeda je rezervirana za «Veni vidi vici».

U buduće mu je ambicija popunjavanje portala novim temama svakodnevno pri čemu se misli na sudjelovanje osoba iz javnog života putem rubrike «Gost kolumnist». Omogućiti će se i mladim novinarima suradnja takvog tipa. Organizirat će se i svojevrsno natjecanje, a najuspješnijeg očekuje i nagrada. O najuspješnijem odlučuju sami čitatelji.

Zalihić ističe da portal vodi skoro pa 12 sati dnevno, stoga se javlja potreba za novim suradnicima. U narednih tjedan dana na portalu će biti raspisan natječaj za desetak novih suradnika koji bi pokrivali mjesta od Čepića do Koromačna.

Da je tempo žestok, pokazuje činjenica da se prošlu nedjelju paralelno pratilo 11 utakmica, počevši od 13:30. Ukoliko pratite utakmice «Live» na tom siteu – vidjet ćete da izvještaj o zgoditku ili događaju kasni samo oko 2 minute.

S obzirom na takav tempo, javlja se potreba za grananjem i suradnjom većeg broja ljudi što će, po njegovim riječima, dovesti do još veće ozbiljnosti portala.

Zalihić imenuje dvojicu suradnika, Robija Fonovića i Branka Biočića koji su maksimalno uključeni sa svojim sportskim znanjem putem izvještavanja, te sportskim sugestijama.

Smatra da je budućnost novinarstva u Internetu i ističe da projekt sportskog portala doprinosi još boljoj informatičkoj pismenosti starije populacije, ali je možda i medij koji omogućava da im popusti kočnica. Primjećuje da mlađe komentatore ipak zanima sport kao sport, budući da nisu opterećeni prošlošću za razliku od ostalih, a isto tako ističe da su u početku komentari usmjereni prema autoru članka, ali da se sa vremenom usmjeravaju na iskazivanje vlastitog stava prema odnosnoj temi.

Na pitanje kako izaći na kraj sa anonimnom komentatorima, odgovara da se registracijom moguće spamiranje jednog te istog komentatora svodi na minimum, jer na taj način se samo gubi smisao samog komentiranja.

Za kraj, Zalihić ističe, da će u suradnji sa ostalima i dalje raditi na podizanju sporta na Labinštini na višu razinu i nada se da će konstruktivnom kritikom doprinijeti boljoj organizaciji labinskih klubova u smislu vraćanja na razinu na kojoj su bili, gdje prije svega misli na muški rukometni klub, dok kao svijetli primjer navodi MNK Potpićan 98 koji je postao institucija i koji u Labinu ima 500-njak navijača.

Remzo Zalihić LabinSport Labin sport sportski site inicijativa projekt intervju Radio Labin