Rekordnih 100 milja Istre

Rekordnih 100 milja Istre

18.4.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Ostvarile su se najave i očekivanja da će 4. izdanje „100 milja Istre“ biti najkvalitetnije i najbrojnije do sada. Najdužu od četiri utrke ultra formata na ovom trodnevnom trkačkom spektaklu, utrku na sto milja (170 kilometara) prva su tri trkača završila brže od vremena starog rekorda.

Pobjednik prestižne „stomiljerice“ je Austrijanac Thomas Wagner koji je 170 km dugu stazu koja počinje u Labinu, pa preko cijele Učke i Ćićarija te unutrašnjosti Istre vodi do cilja u Umagu, otrčao u nevjerojatnom vremenu od 19 sati, 49 minuta i 43 sekunde. To je gotovo 42 minute brže od vremena starog rekorda (20h31''''39) koji je 2014. godine postavio Amerikanac Jay Aldous. On je ove godine utrku završio na trećem mjestu sa šest minuta boljim vremenom od svog bivšeg rekorda (20h25''''24). Ispred njega je kao drugoplasirani kroz cilj u Umagu prošao Slovenac Toni Vencelj (20h19''''55).

Najbolji hrvatski „stomiljaš“ bio je odlični Ivan Blečić koji je na cilj dotrčao osmi s vremenom 22h11''''18.
 
 

U vrlo jakoj ženskoj konkurenciji pobijedila je Franceska Canepa (24h12''''22). Talijanka nije srušila svoj prošlogodišnji rekord (23h39''''47), ali je uspjela obraniti naslov pred dvije velike konkurentice, Njemicom Juliom Boettger i Amerikankom Denise Bourassa.

Ove je godine utrka „100 milja Istre“ uvrštena u elitnu skupinu od samo 18 prestižnih svjetskih utrka uključenih u Ultra Trail World Tour (UTWT), svojevrsnu Ligu prvaka ultra trail utrka. To je priznanje privuklo veći broj trkača tako da se na ukupno četiri utrke različitih dužina: sto milja, 110 km, 69 km i 42 km, prijavilo do sada rekordnih 1200 trkača iz preko 40 zemalja.

Odličnom organizacijom i domaćinskom ljubaznošću te iznimno lijepom i tehnički zahtjevnom stazom, „100 milja Istre“ je kao prvorazredan događaj opravdalo povjerenje koje mu je uvrštenjem u UTWT dao najznačajniji dvojac svjetske ultra trail scene, Catherine i Michel Poletti. Francuzi su u Istru došli kao zastupnici i delegati UTWT-a i ITRA-e, međunarodne organizacije trail trčanja, a bili su vrlo zadovoljni viđenim.

 

 „Rekao bih da je ovo nagrada za uloženi trud svih ljudi uključenih u organizaciju, iako se kod nas ona ne mjeri novcem već osmjesima trkača sudionika. Oduševljeni smo odjekom i odazivom na našu utrku kako kod nas tako i u svijetu kao i činjenicom da se Hrvatska počinje prepoznavati kao punokrvna svjetska trail destinacija“ izjavio je glavni organizator i direktor utrke Alen Paliska nakon ovako rekordne „sezone“.

 

Više informacija o utrci možete pronaći na službenoj web stranici utrke, a  svi rezultati nalaze se na www.stotinka.hr .

 

 

Adventure sport

 

 

100 milja istre trail trčanje trail running alen paliska