Rekonstrukcija zgrade bivšeg IUR-a: Postavlja se stakleni krov knjižnice

Rekonstrukcija zgrade bivšeg IUR-a: Postavlja se stakleni krov knjižnice

3.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Godinu dana nakon početka rekonstrukcije dijela zgrade bivših Istarskih ugljenokopa Raša u Labinu radovi su ušli u najzahtjevniju fazu: ponovno se postavlja stakleni svod Mramorne sale, u kojoj će biti smještena gradska knjižnica. Staklene kocke koje čine krov potrebno je savršeno precizno posložiti, a zatim betonirati. Naći približno iste kao one postavljene prije 70-ak godina bilo je izuzetno teško, doznali smo iz razgovora s gradonačelnikom Tuliom Demetlikom i pročelnicom Odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarijom Lukšić.

Nova knjižnica dio je projekta koji uz nju obuhvaća preuređenje sale Radničkog savjeta i desne kupaonice za poslovođe u salu za sastanke i internet kafe, bivši arhiv u podrumu postat će depo za knjige, a lijeva kupaonica za poslovođe bit će preuređena u hodnik prema velikoj kupaonici i Lamparni. Ova dva prostora, zajedno s laboratorijem u podrumu, koji će biti pretvoren u apartmane za gostujuće umjetnike, pričekat će neku drugu investiciju. U tekuću ulazi još i asfaltiranje Pjacala i uređenje trga ispred ulaza u zgradu. Završetak građevinskih radova, nakon čega preostaje opremanje prostora, očekuje se do kraja ožujka 2010. godine.

Nastoji se zadržati što više izvornog izgleda pa će tako u budućoj knjižnici biti vraćeno dvadesetak četvornih metara izvornih podnih pločica, a mramorne ploče zidova koje nedostaju, a po kojima je sala dobila ime, bit će zamijenjene novima. Dijelovi pločica kupatila bit će uklopljeni u novi izgled zidova. Strop hodnika koji s gornje strane nosi sve instalacije morao je zbog dotrajalosti biti ponovo izgrađen. Bit će konzervirana i tri preostala betonska rasvjetna stupa ispred zgrade, na početku Rudarske ulice, a zbog strogog konzervatorskog oka već je nekoliko puta odgađano asfaltiranje Pjacala.

Ukupna investicija procjenjuje se na 16,2 milijuna kuna, u čemu je Gradu Ministarstvo kulture pomoglo s 1,2 milijuna, a Županija s 250 tisuća kuna. Radove izvodi De Conte prema projektu Zvonimira Kralja iz zagrebačkog Public Designa, za nadzor je zadužen Damir Sorić i Ingala. Za konzervatorski nadzor, u suradnji s pulskim Konzervatorskim odjelom, zadužen je Branko Orbanić iz žminjskog Kapitela. (R. SELAN)

 


 

gradska knjižnica knjižnica rekonstrukcija demetlika IUR anamarija lukšić