Rekonstrukcija prometnica po "Labinjonski": Idućeg tjedna napokon kroz Dubrovu

Rekonstrukcija prometnica po "Labinjonski": Idućeg tjedna napokon kroz Dubrovu

30.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Asfaltirana je čitava glavna trasa od Labina do Štrmca, no i dalje je zatvorena dionica od OMV-ove crpke u Dubrovi do grada. Njome bi se, dopuste li vremenske prilike radove, uz privremenu signalizaciju moglo prometovati od početka idućeg tjedna, doznajemo na gradilištu. Napokon se, dakle, nakon više od pola godine, u grad i iz njega ne bi moralo zaobilazno preko Vineža, gdje će se krajnje razlokana dionica kod betonare, kako je obećano, obnoviti još ove godine.

Na dionici Labin - Štrmac postavlja se tzv. horizontalna signalizacija, asfaltira se nogostup, a predstoji asfaltirati i prilazne ceste te obaviti zemljane radove. Sve bi, ne poremeti li kiša planove, kako saznajemo, trebalo biti gotovo do 15. lipnja.

 

Sredinom prošlog mjeseca voditelj nadzora obnove cestovnog ulaza u Labin odgovorio da njenom kašnjenju ne kumuje neredovito plaćanje Hrvatskih cesta kao glavnog investitora izvođaču, gradonačelnik Tulio Demetlika upravo to označava glavnim razlogom što se tri kilometra saniraju osam mjeseci.

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, potaknut pitanjem zastupnika Klaudija Korve, rekao je da se rok dovršetka produžio za tri mjeseca, do 15. lipnja, zbog problema s nelikvidnošću spomenute državne tvrtke.

- Možda malo ulazim u poslovanje Hrvatskih cesta, što nije nimalo zahvalno jer, svjestan teške financijske situacije u državi, ne želim nikoga prozivati. No, pregovaranje s Hrvatskim telekomom oko premještanja optičkog kabla, što je spominjano kao razlog kašnjenja, uzelo je najviše dva tjedna.

Za ostatak je kriva nemogućnost pravodobnog plaćanja izvođaču, pulskoj tvrtki Cesta, koji tako nije mogao skratiti radove, ustvrdio je Demetlika.

Odbacio je njemu upućene kritike na račun maratonske obnove državne prometnice jer, veli, ondje gdje se lokalna zajednica s dva milijuna kuna pojavila kao investitor, na dionici od Inine benzinske do Mercatorovog centra u gradu, radovi su obavljeni u pristojnom roku. Tu se, kaže, kasnilo samo zbog nepovoljnog vremena.

- Molim sugrađane za još desetak dana strpljenja pa ćemo brzo zaboraviti lošu situaciju na privremenoj zaobilaznici, dodao je gradonačelnik.Projekt je dopunjen, podsjetio je, dvokilometarskim nogo stupom od labinske Marcilnice do restorana Ferali na Štrmcu, i to na inicijativu stanovnika potonjeg mjesta u općini Sv. Nedelja. To je, pisali smo, ukupnu cestovnu investiciju, koja se prvotno procjenjivala na devet milijuna kuna, podebljalo za dva milijuna.

Kolikogod se, međutim, podeštot "vadio" na nelikvidnost glavnog ulagača, ipak nije opovrgnuo navod Vladimira Šepića iz pazinske tvrtke Učka konzalting koja nadzire radove, da su Grad Labin, Općina Sv. Nedelja i Hrvatske ceste tek 30. ožujka dodatnim projektom definirale izgradnju nogostupa.

Dotle se, objašnjavao je nadzornik, nije moglo intenzivnije raditi, a prema njegovim je riječima, podsjetimo, i HT premjestio svjetlovodni kabel tek 10. travnja, dva mjeseca nakon što je "otkriven" na trasi nogostupa.  I. RADIĆ

dionica d66 radovi na cesti štrmac nedešćina asfaltiranje zatvorena cesta kašnjenje davor zović