Referenduma o NATO-u neće biti

Referenduma o NATO-u neće biti

13.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO jučer je završila, a sudeći prema broju potpisa koji su skupljeni do početka ovog tjedna, referenduma neće biti. U 15 dana trebalo je prikupiti oko 450 tisuća potpisa, no sredinom tjedna peticiji se priključilo nešto više od 100 tisuća građana pa se može pretpostaviti da nije skupljeno dovoljno potpisa.
Glasnogovornik Odbora za referendum Aleksandar Hatzivelkos ističe da su »izrazito zadovoljni odazivom koji je akcija dobila kod građana«, ali i da su ih zatekli problemi na koje nisu računali. Primjerice, akcija je u javnosti dobila prizvuk anti-NATO inicijative, iako se Odbor niti u jednom trenutku nije izjasnio protiv članstva Hrvatske u Savezu.

Problem im je predstavljao i Zakon o referendumu koji propisuje da se moraju prikupljati i jedinstveni matični brojevi građana, zbog čega su morali odbiti dvadesetak posto potpisa.
Odbor nije dobio sustavnu podršku niti jedne političke stranke, ali su peticiju potpisali pojedini političari, poput SDP-ovaca Zorana Milanovića i Vojka Obersnela.

NATO referendum vojne vježbe volonteri peticija potpisi pristup referendum sjevernoatlantski pakt