Recesija sve više prijeti gospodarstvu Labinštine

Recesija sve više prijeti gospodarstvu Labinštine

26.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U prvim, više nego teškim, poratnim godinama otvaranje slabo plaćenih radnih mjesta u malim pogonima talijanskih vlasnika širom Labinšćine, bio je spas za mnoge ovdašnje žene budući da je u to vrijeme trgovina bila na koljenima, a hotelijeri su jedva držali glavu izvan vode. U međuvremenu najveći tio tih pogona, u kojima je bilo nekoliko stotina zaposlenih, zatvorio je svoja vrata – prvi Clothing United u Potpićnu, a posljednji ove godine EC.COMM u Labinu, koji se nalazio u hali nekadašnje tvornice termičkih uređaja.

Posljedice bijega kapitala prema državama gdje je radna snaga još jeftinija za labinsko tržišne radne snage, a put je dosezao i do Kine, bile bi još gore da u Vinežu prije otprilike tri godine proizvodnu halu nije podigla svjetski poznata tvornica Benetton, koja se ovdje očito ne namjerava zadržati kratko vrijeme. Ipak, pod njenim krovom nisu se uspjeli zaposliti svi oni koji su ostali bez posla u malim šivačnicama, koje su svojedobno prisilile na zatvaranje raške tvornice konfekcije “Majstil”, s tradicijom dugom gotovo četiri desetljeća.

Sve to se događalo prije gospodarske recesije koja poprima svjetske razmjere, a isti simptomi sada su zahvatili i većinu, uglavnom malih prerađivača metala, uglavnom usko vezanih za talijansko tržište, prije svega Labinu bliskom Manzanu u Furlaniji, gdje je proizvodnja stolica došla u veliku krizu. U proteklih desetak godina suradnja je poprimila ozbiljne razmjere, osobito u Potpićnu, što je i potpomoglo bržem oporavku ovog dijela Labinšćine, gdje se sada događa obrnut proces.

Talijanski partneri smanjuju potrebne količine, storniraju se već i ugovoreni poslovi, pa je nakon pada proizvodnje uslijedilo i otpuštanje prvih radnika. Kako je uz to uslijedila i sve opasnija nelikvidnost, odnosno odgođeno plaćanje računa, a nepovoljni signali dolaze i s drugih tržišta, prije svega Velike Britanije i Češke, razmjeri krize se u ovom trenutku ne mogu sagledati – upozorava nas direktor jedne tvrtke, koji nas je zamolio da u ovom trenutku, radi sprečavanja širenje, panike ne spominjemo njihovo ime.

Potraje li takvo stanje kraće vrijeme bit će nam teško, ali ćemo se nekako izvući, ali bojimo se i pomišljati što bi se moglo dogoditi ukoliko se recesija protegne na duže razdoblje, zabrinjavajuće su poruke tog poduzetnika. Ne shvati li se na vrijeme opseg opasnosti koji nam dolazi, odnosno ne nađu li se mjere za poticanje proizvodnje i posebno izvoza, zapast ćemo u velike neprilike, iz kojih se nećemo lako izvući – mišljenje je labinskih malih proizvođača.

Prvi val otpuštanja već je zahvatio Tvornicu poljoprivrednih strojeva “Cimos” na Dubrovi, gdje je bez posla ostalo blizu 70 radnika zaposlenih na određeno vrijeme, najvećim dijelom s Labinšćine, a ukinut je rad u četiri smjene te subotom i nedjeljom. Ovakva kretanja imaju već nepovoljne tragove kod malih trgovaca, koje više od najavljene krize zabrinjava stalno otvaranje novih supermarketa, od kojih je najnoviji otvoren jučer od strane Mercatora. Izgradnjom novih trgovina u Labinu je osjetno porasla kvaliteta usluga, uz širi izbor roba i njihove niže cijene, ali zato ceh najviše plaćaju mali trgovci širom grada i manjih sredina, koji su prisiljeni zatvarati svoje dućane.

Time broj zaposlenih u Labinu praktički ostaje na istoj razini, ali što je još gore njihovim zatvaranjem zamire ponuda u gradskim četvrtima, što otežava život građanima starije dobi, ali i mijenja životne tokove grada. Zbog svega toga Sekcija trgovaca Udruženja obrtnika zatražit će od Gradskog poglavarstva da se raznim poticajima podupire njihov opstanak, pri čemu će inzistirati na nižoj komunalnoj naknadi te prihvatljivijim najmom poslovnog prostora u vlasništvu Grada.

(M. MILEVOJ)

gospodarstvo kriza recesija tekstilna industrija poslovni prostor Ec-comm radnici Mercator Benetton Majtekstil Cimos TPS otkazi