Realiziran školski projekt SRDELA OD JUČER DO DANAS u labinskoj Srednjoj školi

Realiziran školski projekt SRDELA OD JUČER DO DANAS u labinskoj Srednjoj školi

7.5.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dana 2.05.2016. u restoranu SŠMB-a održan je školski zavičajni međupredmetni  projekt  SRDELA: OD JUČER ZA SUTRA učenika 3. razreda gimnazije i 3. razreda kuhara i konobara.  Učenici su kroz predmete povijest, tehnologija zanimanja, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje istraživali srdele. Na taj način nastavnici su spojili i projektom povezali i dva različita smjera te korelirali među predmetima. Sam projekt podijelio se na nekoliko faza i aktivnosti i trajao je mjesec dana. Voditeljice projekta bile su profesorice Olivera Tadić i Dijana Muškardin.

A samu gastro manifestaciju upriličili su sa učenicima na stručnoj praksi i svojim predmetima Dorijano Mohorović i Nevio Gašparini, Dok su povjesničari istraživali začetke ribarstva u Rapcu i Plomin Luci, kuhari su učili zašto je srdela nutricionistički visokovrijednih namirnica, izvor kojih je vitamina i od čega se sastoji.

 

 Zajedno su posjetili i Arbacommerce, pogon za preradu ribe u Labinu. Na terenskom radu bili su i na labinskoj tržnici te u Rapcu i Plomin Luci,  gdje su sakupljali informacije o ribarstvu, srdelama i današnjoj situaciji. Na koncu su odlučili pripremiti srdele na nekoliko načina. Za svaki „ pijat sardele“ izračunali su i nutritivnu vrijednost. U pripremanju menija te samom spremanju i kuhanju kuharima su pomogli i gimnazijalke, koje su na taj način  učile od budućih kuhara pripremati srdele na savor, pohane srdele i pržene srdele.

 

 

Više na ssmb.hr

 (Tekst i foto: Dijana Muškardin i Olivera Tadić)

 

 

 

aktiv srednja škola mate blažina arbacommerce olivera tadić dijana muškardin