Realiziran školski projekt "Od zemlje do stola" u Čepiću

Realiziran školski projekt "Od zemlje do stola" u Čepiću

20.10.2007. // Novi foji // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje, učenici i nastavnici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić" iz Čepića prezentirali su 19. listopada u Purgariji Čepić školski projekt „Od zemlje do stola", pred brojnim roditeljima, učenicima i gostima među kojima su bili i državni tajnik za osnovno školstvo pri Ministarstvu znanosti,obrazovanja i sporta dr.Nevio Šetić, Mladen Dušman, pročelnik za kulturu, prosvjetu i sport Županije istarske, te profesori i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, odjel za obrazovanje učitelja i odgojitelja. Nakon uvodne riječi ravnateljice škole Mirele Vidak, nazočnima su se prigodnim riječima obratili dr. Nevio Šetić, Mladen Dušman i Vera Kos Paliska, nakon čega se krenulo s vrlo raznolikim i maštovitim programom, kojim su učenici otkrili sve blagodati plodova zemlje, odnosno grožđa i sve blagodati koje ono pruža.
Posjetiteljima je prezentiran postupak proizvodnje i obrade vinove lože, grožđa i vina, nekad i danas, proizvodnja rakije uz objašnjenje kemijskog postupka, kultura posluživanja vina, kao i zloupotreba vina i alkoholnih proizvoda, o čemu je govorio policijski službenik.U školi se mogla razgledati izložba starih i suvremenih predmeta i alata koji se koriste u dobivanju grožđa i vina. Izložba dječjih likovnih i literarnih radova, fotografija, plakata tematski vezanih uz grožđe i grožđane proizvode, a prezentirani su i kozmetički preparati na bazi grožđa.
Učenici, njihovi roditelji i učenici pobrinuli su se i za bogatu izložbu proizvoda povodom Dana zahvalnosti, pa su se nakon kulturno-umjetničkog programa učenika škole, u prostorijama školske kuhinje mogli kušati razni domaći kolači, fritule, štrudel, kruh, pince, uz prezentaciju „friganja frituala i pripreme grožđanog želea.