Reakcija Rockwoola:Lazarić obmanjuje javnost

Reakcija Rockwoola:Lazarić obmanjuje javnost

23.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Izjave predsjednika općinskog HSLS-a i vijećnika u Kršanu Klaudija Lazarića, objavljene u Glasu Istre od 21. svibnja 2008. pod naslovom »Za LNG pogodniji Krk nego Istra«, još su jedno obmanjivanje javnosti potpuno neutemeljenim izjavama o radu naše tvornice u Potpićnu.
Potpuno je neistinito da su »dok je tvornica radila ljudi hodali suznih i krvavih očiju s maramicama na ustima«, kao što javnost obmanjuje gospodin Lazarić, koji svoje izjave ne potkrepljuje nikakvim dokazima jer nikakvih dokaza ni nema. Nadležne inspekcije nisu utvrdile da se zagađenje okoliša dogodilo, niti da je bilo opasnosti po zdravlje ljudi. Dodatno, sva mjerenja koja su provedena od strane relevantnih vanjskih tvrtki, kao i mjerenja kvalitete zraka u okolici, potvrdila su da je kvaliteta zraka u okolici tvornice i dalje prve kategorije.
Tvrdnje o zagađenju tla i voda ispod tvornice potpuno su neutemeljene te za to nema niti jednog dokaza. Nikad se nije dogodilo nekontrolirano ispuštanje koje bi eventualno dovelo do onečišćenja te se ne može govoriti o zagađenju tla i vode. Osim toga, analize vode iz nekolicine okolnih bunara nisu zabilježile zagađenje.
Okrivljivati Rockwool za kolaps poljoprivrednika također je vrlo proizvoljna insinuacija g. Lazarića. Naime, slučajevi drugih Rockwoolovih tvornica u zapadnoj Europi pokazuju da je uspješna i pritom ekološka poljoprivreda uz tvornicu Rockwool itekako moguća. Upravo u Španjolskoj lokalni poljoprivrednici u blizini tvornice proizvode ekološke proizvode i za njih dobivaju prestižne nagrade.
Ne poričemo da je bilo manjih problema i incidenata tijekom prvog pokretanja probne proizvodnje i žao nam je zbog toga. Tijekom ovog perioda, dok je obustavljena proizvodnja, posvetili smo se svim, i najmanjim detaljima oko dokumentacije, ali i opsežnim pripremama da bismo eventualne incidente sveli na najmanju moguću mjeru. Odlučni smo poštivati sve nadležne zakone i propise, kao i sve odluke nadležnih tijela.

Uprava Rockwool Adriatic

Rockwool LNG Lazarić reakcija Uprava Rockwool Adriatic HSLS konferencija