Reagiranje na članak: ŠIRI LI SE PIĆNOM I KRŠANOM PSIHOZA STRAHA?

Reagiranje na članak: ŠIRI LI SE PIĆNOM I KRŠANOM PSIHOZA STRAHA?

7.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Poštovani,

 

Molim Vas da u Vašem cijenjenom listu objavite ispravak netočnog navoda objavljenog u Glasu Istre dana 06.09.2008. pod naslovom «Širi li se Pićnom i Kršanom PSIHOZA STRAHA?»

  

Mještani insinuiraju i šire psihozu

  «Viša inspektorica zaštite okoliša obavila je nadzor i nakon što su građani panično, u noći s 2. na 3. rujna, zvali županijski centar 112 s područja općina Pićan i Kršan te prijavili peckanje očiju, grla i nosa, što su povezivali s radom tvornice, no inspektorica je tada utvrdila da su emisije ispod graničnih vrijednosti. Pozvala je tada, između ostalog, Matildu Ilić, predsjednicu udruge Naša zemlja, i još nekolicinu mještana da zajedno s njom odu u nadzor, što su oni odbili, a priopćilo je to i ministarstvo.» 

U noći  od 02. na 03. rujna 2008. kada je na obavijest županijskog centra 112 na uviđaj vezano uz prijave građana s područja općina Pićan i Kršan, izašla viša inspektorica gospođa Božičević, ona nije napravila zapisnik na temelju moje prijave niti je mene osobno pozvala u inspekcijski nadzor budući da u trenutku njezinog dolaska kao ni idućih sat i pol vremena nisam ni bila kod kuće. Dotična gospođa došla je na poziv stanovnika Potpićna i okolnih mjesta na temelju čijih pritužbi je napravila zapisnik, a na temelju kojeg je nastalo priopćenje za javnost glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva. Pokušali smo intervenirati kod inspektorice Božičević kako bi ispravila krive informacije na temelju kojih je i nastalo priopćenje ministarstva ali to ona iz samo njoj znanih razloga nije učinila. Uostalom na temelju čega je gospođa Božičević te noći utvrdila vrijednosti emisija u zraku kada koliko je to meni poznato sa sobom nije donijela nikakav mjerni instrument s kojim bi to izmjerila, mjerne stanice čije podatke ažurira Ekonerg nisu bile u funkciji ali je viša inspektorica na temelju jednog sata boravka u Potpićnu ustvrdila da stanovnici Potpićna i okolnih mjesta koji su 24 sata izloženi djelovanju ljekovitog dima lažu. Gospođa je utvrdila jedino i samo da tvornica dimi, uz objašnjenje kako je to takva vrsta proizvodnog procesa, pozvala građane u inspekcijski nadzor tvornice i uputila ih da posjete liječnika. Obični građani koji se bore za očuvanje vlastitog životnog prostora odbili su njezin prijedlog vezan uz posjet tvornici iz više razloga:

-ne zanimaju ih rezultati mjerenja emisija unutar tvornice, već koncentracije svih onečišćujućih tvari u atmosferi;

-znak na ulazu u tvornički krug  jasno ukazuje da je to PRIVATNO VLASNIŠTVO i da je NEOVLAŠTENIM OSOBAMA ZABRANJEN ULAZ u tvornicu;

-građani nisu ovlašteni za ulazak u tvornicu, a i sumnjaju da inspektorica ima pravo pozivati neovlaštene osobe u noćni i bilo kakvi posjet tvornici. Na temelju doživljenog iskustva s višom inspektoricom ogorčeni građani postavili su si pitanje da li je viša inspektorica, inspektorica zaštite okoliša ili zaštite kruga tvornice kad ih poziva u inspekcijski nadzor iste?! Uostalom nije istina da stanovnici ne osjećaju djelovanje iritantnih sredstava koje su sastavni dio dima već stanovnici još nisu počeli masovno obilaziti liječničke ordinacije.

Vaša dopisnica koja je ujedno i voditeljica labinskog dopisništva Glasa Istre gospođica Saša Brnabić koja se diči svojom profesionalnošću budući da je prema vlastitom priznanju provjerila sve iznesene činjenice, ali je ipak u javnost izašla s neprovjerenim i netočnim informacijama tendenciozno stvarajući sliku ogorčenog pojedinaca (mene osobno) koji se je pod svaku cijenu spreman boriti za samo meni znane ciljeve. Nadam se da će kao što je to vaša dopisnica senzacionalno najavila slučaj gospodina Grubišića i njegova izjava vezana uz tvornicu Rockwool Adriatic d.o.o. završiti na sudu pa da ćemo svi pred licem pravde dokazati svoje poštene namjere. Uostalom psihozu straha vezanu uz rad tvornice stvaraju odgovorni u tvornici svojim radom i odnosom prema svojim dragim susjedima koji su svakodnevno izloženi dobrobitima njihova djelovanja, inspekcijske službe koje ne štite lokalno stanovništvo i novinarka Saša Brnabić svojim tendencioznim pisanjem.

  

S poštovanjem,

                           

Matilda Ilić

reagiranja Saša Brnabić inspekcijski nadzor Božičević Vedran Grubišić Rockwool privatno vlasništvo