Stampar M - Stampar

Razgovor s labinskom kantautoricom Bojanom Žamarija | Kad sama pišem tekst mogu u glazbi najbolje izraziti sve što osjećam

Razgovor s labinskom kantautoricom Bojanom Žamarija | Kad sama pišem tekst mogu u glazbi najbolje izraziti sve što osjećam

31.1.2019. // Kulturistra // Objavljeno u kategoriji Glazba

• Bojana Žamarija je u prosincu prošle godine izašla u javnost s „Više nema nas“, svojom prvom solo baladom. Nakon toga o ovoj pjevačici iz Labina ne prestaju pisati mediji, gostuje na televiziji, pjesma se vrti na radiju, pa ćemo i mi obogatiti naš portal pričom o uspjehu ili usponu mlade glazbenice Bojane Žamarija.

Kako se osjećaš u ovoj novoj životnoj situaciji, o tebi se piše, tebe se sluša, sve to izgleda kao jedan novi početak nakon 12 godina bavljenja glazbom?

– Osjećaj je čudan jer sam do sad radila samo obrade pjesama i kad sebe čujem na radiju ili pročitam u novinama svoje ime, čak se zamislim jer ja sam u biti skromna osoba i nisam očekivala ovakve reakcije. Danas ljudi vole veselije pjesme, a moja je pjesma sjetna i mora se malo više slušati da bi je se doživjelo, ali ponosna sam jer sam uspjela sama, bez ičije pomoći. To je bila moja velika želja – tako da je to osjećaj koji nema cijenu. To što su me prepoznali, pričaju i pišu o meni, daje mi snage da krenem još snažnije naprijed, u solo karijeru.


U prosincu si predstavila svoju prvu pjesmu “Više nema nas”, kako je nastala, što je bila inspiracija za pjesmu?


– Ja sam već neko vrijeme maštala da napišem nešto svoje, to je bio taj jedan trenutak, jedno jutro inspiracije kad su riječi samo potekle iz mene, a na klaviru jedan val emocija i glazba koja se s tim riječima uklopila. Tema je naravno ljubavna jer svi mi žudimo za ljubavi, a doživjeli smo i razočaranja nekad u životu pa to izražavam kroz svoje riječi i glazbu. Kad sama pišem tekst mogu u glazbi najbolje izraziti sve što osjećam.


Tko je sve radio na pjesmi i spotu, ipak si okupila kreativnu ekipu?


– Aranžman za pjesmu napisao je Aleksandar Valenčić iz Rijeke, htjela sam da pjesma vuče na ona vremena gdje su kompozicije imale dušu i ne možemo reći da su skladane „lakim notama“. Spot je snimljen u Rapcu na Girandelli u režiji Erika Vojaka iz Pule, a kreacije u spotu dizajnirala je Ingrid Rojc. Nisam htjela da spot bude moderan nego „avangardan“, znači jednostavan i bez previše efekata .


Zanimljiv je tvoj ukus, imaš 30 godina, a pjesma i spot podsjećaju na „šlagere“ koje su izvodile pjevačice jugoslavenska estrade 80-tih, koji su tvoji glazbeni uzori, što slušaš kod kuće?


– Volim pjesme iz 60-ih i 70-ih dok su bili aktualni Beatlesi, Bee Gees, ne kažem da mi se današnja glazba ne sviđa, ali privlače me ta prošla vremena i stare pjevačice – dive kao što su Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Gabi Novak i Meri Cetinić. Od novijih mogu izdvojiti Ninu Badrić, Ivanu Kind i Natali Dizdar, od jazzy glazbe Tamaru Obrovac, a od talijanske estrade volim Laru Fabian i Giorgiu. Kod kuće rijetko slušam muziku za vlastiti gušt, kad slušam onda je to da bi napravila neku obradu.

Cijeli razgovor ovdje


bojana žamarija glazba video spot pjevačica pjevanje karijere razgovor intervju