Razgovor s Davorom Klimanom povodom njegove nove izložbe u Labinu

Razgovor s Davorom Klimanom povodom njegove nove izložbe u Labinu

7.3.2019. // Kulturistra // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako je ova izložba nastala, koliko si dugo na njoj radio, koje likovne narative donosi?

U sklopu prigodnih manifestacija kojima se ovih dana obilježava 98. godina od slavne Labinske Republike u petak 1. ožujka u labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Davora Klimana naziva „Otisci“. Na izložbi je poznati pulski umjetnik predstavio svoj najnoviji ciklus koji se sastoji od 22 akrila na platnu većeg formata. Tim smo povodom popričali s ovim svestranim autorom.

– Radovi koje su izloženi na izložbi nastali su u razdoblju od 2011. do 2013. godine kao slijed mojih slikarskih promišljanja, a nadovezuju se na prethodni ciklus koji sam izlagao tijekom 2009.. Dio ovih radova pulskoj publici predstavljen je i tijekom 2012. u prostorima MMC-a Luka, a neki od radova velikog formata sada su prvi put izloženi široj publici.


Diplomirao si na odsjeku kiparstva u Rijeci. Mladen Lucić je otvarajući izložbu podsjetio da si se na početku bavio instalacijama, zatim prešao na objekte, odmaknuo se od klasičnih likovnih medija i krenuo k video-istraživanjima da bi se sada vratio slikarstvu i ovaj je ciklus „hommage čistom modernističkom slikarstvu“, odnosno „apstrakcija temeljena na pejzažima“. Što je s kiparstvom? Jesi li ga zapostavio ili možda već imaš pripremljenih radova i za neku skoru buduću kiparsku izložbu?

– U likovnim umjetnostima često sam naziv koji nam piše na diplomi ne označava vrstu likovnosti kojom se bavimo. Završivši kiparstvo nisam se ograničio isključivo na taj likovni izraz. Većina likovnjaka poseže u određenim fazama stvaralaštva za različitim medijima kojima će izraziti svoj trenutni interes u likovnosti. Nedavno sam, tj. prošle godine, radio skulpturu koja se nalazi u Banjolama, a nastala je na Vinkuranskoj kiparskoj koloniji, tako da sam i tu još uvijek prisutan.


Vijeli razgovor pročitajte ovdje

davor kliman izložba gradska galerija labin