Rašu napuštaju posljednji proizvođači: Stanovi umjesto proizvodnog pogona?

Rašu napuštaju posljednji proizvođači: Stanovi umjesto proizvodnog pogona?

18.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RAŠA - Ostaje li općinsko središte, u koje su se do sredine osamdesetih godina slijevale rijeke radničkih autobusa, bez posljednjeg srednjeg proizvodnog pogona? I hoće li se u toj zgradi urediti stanovi? Na prvo pitanje potvrdno je odgovorio Vladimiro Verbanac, direktor

Drives and motorsa i Vlado elektronike, navodeći da razmišlja o preseljenju tvrtki, tih »posljednjih Mohikanaca«, koje u Raši zapošljavaju 60 radnika, u drugi dio poslovne zone Vinež.

Ideju o stambenoj gradnji u tim prostorima nekadašnje Inde, odnosno pogonu tvornice igračaka 25. maj, začetu prije četiri godine, ne odbacuje pak raški načelnik Josip Knapić, premda nam zapravo nije znao objasniti na kojim bi se principima ona zasnivala i kako bi Općina kupila prostore u Verbančevu vlasništvu. Tek je napomenuo da je tamošnja zgrada ranije već bila stambena (ondje su, naime, živjeli rudari) pa bi za eventualno vraćanje prvotne namjene trebalo razmotriti mogućnosti podizanja kredita i uključivanja Općine u program poticane stanogradnje.
Priznajući da mu općinsko središte ostaje bez vrijednog poslovnog subjekta, načelnik je samo ustvrdio da je mnogo prostora, privatnih i općinskih, trenutno neiskorišteno, spominjući pogon nekadašnje Prvomajske u Krapnu, ali i njenu tadašnju upravnu zgradu u Raši, te još uvijek - iako ju je uredio vlasnik Mario Milevoj - uglavnom praznu zgradu nekadašnje konfekcije 25. maj. Napuštena je, uz to, i hala u kojoj su se onomad proizvodile tračne pile.

Razlog, pak, svog odlaska iz Raše Verbanac pravda premalim pogonom od 1.800 četvornih metara koji je uređivao otkad ga je kupio 1998. godine. Tijesno mu je zbog povećanja broja zaposlenika, ali i sve većih proizvoda, odnosno dijelova koji pritišću skladište. Poručuje da se globalna financijska kriza još uvijek nije odrazila na njihovu proizvodnju elektroničkih komponenata za glavnog talijanskog partnera, odnosno alarmnih uređaja.

- Željeli smo ostati u raškoj općini, tražili smo opciju, no poslovna zona na Mostu Raši još uvijek nije urbanistički riješena, nema još prostornog plana, stoga ćemo se prijaviti na natječaj koji će Grad Labin raspisati, vjerujem, kroz mjesec dana, dodaje on, napominjući da su konkurirali i na onom za prvi dio poslovne zone Vinež.

I. RADIĆ

gospodarstvo proizvodnja vlado elektronika poslovna zona vinež mario milevoj prvomajska drivers and motors raša INDA pino knapić kriza radnici