RASPRAVA O PARKU: Iz Pinete će se ukloniti 156 stabala

RASPRAVA O PARKU: Iz Pinete će se ukloniti 156 stabala

1.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Projekt sanacije Parka Pineta koji okružuje stari Labin stoji 4,4 milijuna kuna, a u najlošijem stanju su stabla crnog bora * Vijećnica Neel Blaes Rocco (SDP) se pita može li se proći jeftinije

Vijećnica Neel Blaes Rocco (SDP) skrenula je na posljednjoj sjednici labinskog gradskog vijeća pozornost na gradski Park Pinetu koji okružuje stari Labin te upozorila da je puno stabala u Pineti u jako lošem stanju pa je sanacija itekako potrebna i to hitno.

- U izvješću gradonačelnika o radu za prvo polugodište stoji da je izrađen projekt sanacije Pinete s troškovnikom od 4,4 milijuna kuna. Pitam se zašto ovaj projekt nije prezentiran javnosti, kada itekako postoji interes?, kazala je Blaes Rocco i zamolila gradsku pročelnicu za prostorno uređenje Anamariju Lukšića da na sljedećoj sjednici predstavi sadašnje stanje stabala i prijedlog sanacije. Također je zanima može li se park sanirati s nekom jeftinijom opcijom.

Ugovor s Calegra Hortikulturom

- U Parku Pineta nalazi se 156 stabala koje treba ukloniti, a od toga je 126 potpuno suhih. U najlošijem stanju su stabla crnog bora, koja čine 80 posto stabala označenih za uklanjanje, odgovorila je Lukšić dodavši da je Grad ugovor o izradi idejnog projekta obnove Pinete sklopio s Calegra Hortikulturom, zagrebačkom tvrtkom s dugogodišnjim iskustvom u projektiranju, uređenju i održavanju zelenih površina. Idejni projekt s troškovnikom dostavljen je u kolovozu, a vijećnicima će biti predstavljen na jednoj od idućih sjednica.

Tri faze obnove

- Prvi uvjet ili nulta faza je uklanjanje bolesnih stabala. Nakon toga će se park obnavljati u tri faze. U prvoj fazi obnovit će se dio ispod Šetališta San Marco, u drugoj središnji dio, a na kraju dio uz Ulicu Alda Negrija. Najvjerojatnije će se svaka faza financirati u jednoj proračunskoj godini. Calegrina analiza dala je odgovor o uspješnosti pojedinih vrsta na zemljištu Pinete, pa će i nove sadnice biti posađene u odgovarajućem postotku, rekla je Lukšić. (B. BIOČIĆ)


park pineta pineta park stabla prvi maj komunalno