Raspisana nabava – 600 tisuća eura za potpunu obnovu Pinete!

Raspisana nabava – 600 tisuća eura za potpunu obnovu Pinete!

11.1.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kako je nedavno prilikom usvajanja ovogodišnjeg proračuna, gradonačelnik Glavičić i najavio, od ukupno pet kapitalnih projekata ove godine u Labinu, čak dva su projekti kojima Labin nastavlja razvijati zelene politike.

Radi se o projektima obnove i revitalizacije Pinete i projekt urbanog parka Kature. Za oba projekta osigurana su značajna sredstva putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prvi je na red stigao projekt obnove Pinete. Naime, danas je objavljena nabava za izvođenje ovih zahtjevnih radova. 

Nabava je objavljena u elektroničkom oglasniku javne nabave i procijenjene je ukupne vrijednosti 589.000,00 eura (bez PDV-a).

Površina predviđena za obnovu iznosi 2,766 ha , a provodi se sukladno projektnoj dokumentaciji od svibnja 2018. godine i dopunom/revizijom tog projekta od svibnja 2023. godine izrađenoj po Calegra Hortikultura d.o.o. Zagreb te u skladu sa troškovnikom. 

Iznimno su važni uvjeti i postupanja u ocjeni kvalitete sadnica te postupci tijekom i neposredno nakon sadnje kao važan preduvjet uspješne obnove Pinete. Rok završetka radova koji su predviđeni kroz nekoliko faza je 16 mjeseci od dana potpisa ugovora, a rok za dostavu ponuda je 2. veljače. 

„Ovo je prva od dvije nabave za ovaj tip projekata koji će zasigurno obilježiti ovu godinu. Projekt obnove zaštitnog omotača našeg Starog grada, Pinete nemjerljive je vrijednosti i stoga ovaj zahtjevan projekt mora biti jedan od kapitalnih i najvažnijih ne samo zbog njegove financijske vrijednosti, jer on je puno više od toga. Za Pinetu, kao i za Urbani park Kature, osigurali smo po oko 400 tisuća eura bespovratnih sredstava iz FZOEU što je još jedan od dokaza da Labin ima kvalitetne projekte zelenih politika te da se na njima radi i da ih se ostvaruje, a ne samo prigodno priča kada je to potrebno. Početak je godine i sve su pripreme odrađene te krećemo snažno u realizaciju zacrtanih planova i velikih projekata koji nas uz Pinetu očekuju narednih mjeseci.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

Za kraj valja istaknuti i kako je gradonačelnik naglasio da će nakon samog odabira izvođača radova i sav proces obnove dodatno približiti sugrađanima skorom organizacijom javnog predstavljanja projekta.


Foto: arhiva

pineta obnova pinete šuma drveće javna nabava