Raški rezervat Liburna: Ostaje samo deset magaraca

Raški rezervat Liburna: Ostaje samo deset magaraca

2.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Magarci neće gladovati jer je hrana namaknuta donacijama, ali na površini od dva hektara, prema zakonu, može živjeti do deset grla, pa će višak biti podijeljen privatnim uzgajivačima, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Ivan Perko, vlasnik rezervata magaraca Liburna u Raši.

Konferenciju je sazvao u povodu Međunarodnog dana močvarnih staništa, kakvo okružuje dolinu Donišnicu u kojoj se rezervat nalazi. Trenutno u rezervatu boravi 28 ženki i pulića te jedan mužjak. Većina će, kao što je to bila praksa i do sada, novo stanište dobiti na nekom od otoka. Naravno, moguć je povratak magaraca i ponovno širenje rezervata na cijelu dolinu.

"Tražimo od Vlade RH, koja je vlasnik ovog poljoprivrednog zemljišta, pravo služnosti ili ono što se nekada nazivalo plodouživanje, a Općini smo voljni plaćati zakup. Mi smo neprofitna organizacija, a poticaji koje od države dobivamo dovoljni su nam za opstanak. Magarci mogu pomoći u održavanju bogatstva biološke raznolikosti u Donišnici", kaže Perko.

Nad Liburnom trenutno lebdi rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva kojim se zahtijeva rušenje objekta koji služi kao staja i skladište eksponata poljoprivredne i rudarske baštine jer je protuzakonito podignut.

Perko kaže da je svjestan toga i da je spreman odmah ga ukloniti ako stigne nalog, ali ujedno nudi i rješenje: upis objekta u prostorni plan, na što ima pravo jer je podignut na temelju nekadašnje poljoprivredne zgrade. Problem je u tome što Raša još nije donijela taj dokument, a s tom činjenicom stupamo u sferu njegovog višegodišnjeg i zamršenog sukoba s Općinom i Hrvatskim vodama.

I raški načelnik Josip Knapić i voditelj labinske ispostave Hrvatskih voda Vitomir Skandul tvrde da su voljni pomoći Liburni, ali da njen vlasnik nikada nije ništa službeno zatražio te da je sve dosadašnje radnje poduzimao na svoju ruku. On tvrdi suprotno i to, primjerice, potkrepljuje zahtjevom za korištenje poljoprivrednog zemljišta koji je u srpnju prošle godine Općini podnio po treći put jer su se prva dva, navodno, zagubila. (R. SELAN)

 

rezervat liburna liburna dolina raše magarci pino knapić donišnica vitomir skandul ivan perko perko nasipi hrvatske vode