Raški osnovci sadnjom masline obilježili Dan planete Zemlje

Raški osnovci sadnjom masline obilježili Dan planete Zemlje

20.4.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Učenici raške osnovne škole integriranim danom priključili su se obilježavanju  Dana planete Zemlje u četvrtak, 19. travnja 2018. godine. S ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša, organizirali su brojne aktivnosti u suradnji s Općinom Raša.

Osmaši su u dvorištu škole posadili stablo masline,  koje su Općini Raša darovali prijatelji iz Italije tijekom nedavnog skupa u počast žrtvama rudarske tragedije 28. veljače 1940. godine. Maslina je stigla s porukom mira i ljubavi, kao poklon Industrijskog konzorcija Južnog Pontina i Konzorcija zone za industrijski razvoj, na poticaj Michelea Maddalene iz Formije. 

„Stablo će se uklopiti u planirano uređenje Zelene učionice u dvorištu, koja će biti realizirana po cjelovitoj obnovi škole. Ovakve akcije i učenje najmlađih o ekološkoj odgovornosti dobitna su kombinacija u cilju zaštite prirode“, istaknula je Tina Damjanić, zamjenica općinske načelnice.   

Nastavilo se štafetnim eko-igrama učenika predmetne nastave, koji su se prisjetili važnosti recikliranja za naš planet. I dok su četvrtaši slavili uređenjem mirisne gredice i oslikavanjem školskog zida, mlađi učenici su kroz likovne i literarne radove poslali poruku kako i djeca malim aktivnostima mogu poboljšati svoj životni okoliš. 

Izrađene su maskota od najlonskih vrećica te eko-poruke na njemačkom i engleskom jeziku. Na kraju su učenici predmetne nastave sve zaključili gledanjem prigodnih eko-dokumentaraca iz projekta Zelene knjižnice i kreiranjem plakata s prigodnim ilustracijama i porukama.

dan planeta zemlje ekologija oš ivan batelić raša masline