Raški načelnik Pino Knapić predstavio zbirku pjesama "Tanac besedi"

Raški načelnik Pino Knapić predstavio zbirku pjesama "Tanac besedi"

17.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

RAŠA -Velikome društvu ljubitelja i autora poezije na Labinštini preksinoć se svojom prvom zbirkom »Tanac besedi« pridružio i načelnik općine Raša Josip Pino Knapić. Tri su godine prošle od ideje do realizacije tiskanja stihova, koje Knapić piše od školskih dana, a dominantno govore o povijesti njegova rodnoga kraja, tamošnjim ljudima i običajima.

Predstavljajući djelo urednik izdanja Sandro Gobo pohvalio je autorov izričaj na lokalnome dijalektu, kao i cjelokupan trud uložen u projekt očuvanja domaće besedi. Nakladnik Patrik Šćira, član raškoga RKUD-a, govoreći o zbirci naglasio je važnost tonskoga zapisa koji prati izdanje. Riječ je o CD-u koji dolazi uz zbirku, a na kojemu se jasno čuje važnost primjerene interpretacije lokalnoga dijalekta. Sam Knapić na početku svoga govora prisjetio se mladosti i učlanjenja u RKUD »Rudar« kada mu je, kako kaže »svaki nastup s Društvom bila poezija«. Za prvo čitanje odabrao je pjesmu punu simbolike »Kamini«, želeći upravo njome reći gdje su njegovi korijeni. U njegovim stihovima neizbježna je raška župna crkva sv. Barbare, ali i svim Rašanima dobro poznati barba Berto. Između energičnih i emocijama nabijenih interpretacija Knapić je prisutne zabavljao i anegdotama iz povijesti najmlađega istarskoga grada, a za glazbeni dio večeri pobrinuo se odlični svirač usne harmonike Klaudio Franković.

Pino Knapić zbirka pjesama predstavljanje poezija Tanac besedi Raša projekt očuvanja domoće kulutre Patrik Šćira Sandro Gobo