Rašanin Perica Franković koji je svojevremeno statirao u filmu Veljka Bulajića želi pokrenuti kazalište

Rašanin Perica Franković koji je svojevremeno statirao u filmu Veljka Bulajića želi pokrenuti kazalište

5.5.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Perica Franković iz Raše predsjednik je Udruge hrvatskih branitelja Labinštine liječenih od PTSP-a i bivši branitelj 114. Splitske brigade od 1992. Za sebe kaže i da je umjetnik u mirovini, organizator izložbi amaterskih umjetnika u  Labinu, a prva izložba amatera bila je "Pod ložu". Imao je nekoliko svojih izložbi, a zadnja je bila pod nazivom "Disciplina kičme" u labinskom Domu zdravlja.
Perica je i veliki filmofil, u svojoj kolekciji ima više od 500 filmova nagrađenih Oscarom.
- Svi su filmovi na CD-ima i odnose se na razdoblje od 1960. naovamo. Ovogodišnje filmove nagrađene Oscarima još nisam presnimio. Najdraži su mi "Papilon", "Zelene milja" i "Iskupljenje u Shawshanku", govori Perica koji se okušao i u glumi kao statist u posljednjem filmu nedavno preminulog Veljka Bulajića "Bijeg do mora", koji je sniman u  Istri.
Odigrao "svoju" ulogu
- Imao sam priliku i iskoristio sam je. Prilikom upoznavanja darovao sam mu sliku "Papilon" na kojoj sam napisao "Za mog najboljeg redatelja od Perice", a on mi je zauzvrat potpisao fotografiju na poleđini "Za Anju i Dariana od prijatelja Veljka", otkrio nam je Franković.
- Htio sam biti angažiran u tom filmu jer sam želio upoznati Bulajića. U "Bijegu do mora" gledao sam kako nastaje film, bio sam upoznat sa svim segmetima; od teme filma, scenarija, montaže, sinkronizacije... Honorar za angažman nije mi bio ni najmanji motiv, jednostavno, htio sam biti dio te priče, kazao je Franković.
Prepričao nam je jednu anegdotu sa snimanja.
U vrijeme snimanja snimanja filma kod Žminja uskočio sam u jedan kadar jer me scena podsjetila na rat, na događaj iz 1992, na južnom bojištu, na Dubrovnik koji je gorio. Dajem klincu naranču, a mali je od straha nije htio uzeti jer je mislio da je bomba. U kadar sam se ubacio na rizik, sam sebi sam govorio da moram probati. Odigrao svoju istinitu scenu u kojoj glumac govori dječaju glumcu: "Idi za njim, ja ne mogu! Pucaj mu u glavu". Podsjetio me taj klinac na taj ratni događaj. Nisam mogao izdržati pa sam uletio i rekao glumcu: "Majku ti j...., ti mu daješ pištolj, a ja naranču".


Branko Biočić

Višeperica franković filmofil građani razgovor veljko bulaić