Rašani ispunjeni emocijama nakon prvog obilaska preuređenog rudnika

Rašani ispunjeni emocijama nakon prvog obilaska preuređenog rudnika

18.7.2023. // Raša.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Odlične reakcije s puno pozitivnih emocija pobudio je prvi posjet nekadašnjem rudniku ugljena u Raši, preuređenom u turističke svrhe. Simbolički, prvi posjetitelji bili su stanovnici Općine Raša, uz besplatan ulaz.

„Maksimalno sam zadovoljan. Najviše me se dojmio sam ulazak u okno, svidjela mi se sačuvana mehanizacija i to što je rudnik uređen na način da se u njega minimalno interveniralo, toliko da se zadovolje sigurnosni uvjeti“, poručio je jedan od prvih avanturista.

Najveću hrvatsku podzemnu atrakciju u prvom tjednu turističkih tura možete posjetiti u srijedu i četvrtak, 19. i 20. srpnja. Za građane Općine Raša rezervirana je tura i u petak, 21. srpnja, od 17 do 20 sati.

Obavezne su prijave jer je grupa ograničena na 15 sudionika. Za posjete u prvom tjednu prijaviti se možete isključivo telefonski, na broj 091 3636 139, radnim danom od 17 do 19.


Obilasci započinju okupljanjem ispred Kovarske kuće Arsia na trgu. U trosatnu turu uključeno je razgledavanje malog rudarskog muzeja, kratka projekcija s pričom rudara, vođena šetnja 1,5 km dugim potkopom Karlota te marenda. Potrebno je ponijeti čizme ili tenisice za planinarenje, slojevitu odjeću, budući da je temperatura u rudniku između 12 i 13 Celzijeva stupnja, te osobnu ispravu.


Cijena karte iznosi 30 eura, a za mlade od 14 do 18 godina 10 eura. Za građane Općine Raša ulaz je besplatan. U rudnik ne mogu ući djeca mlađa od 14 godina, umirovljenici slabije fizičke spremnosti, a i ostali posjetitelji trebaju povesti računa o svojem općem fizičkom stanju.


“Kova Experience” turistička je tura u kojoj će posjetitelji proživjeti jedan dan u životu raškoga rudara: od oblačenja za posao i odijevanja radne opreme, šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika do dolaska u rudarski stan Kovarske kuće „Arsia“, gdje mogu zaviriti u rudarsku svakodnevicu. Upoznat će bogatu povijest rudarenja, poslušati priču o težini rudarskog posla, ali i zajedništvu rudara, ulozi žena u rudarstvu i njihovim obiteljima.


raša rudnik turizam