Rašane guši kanalizacija

Rašane guši kanalizacija

4.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Raša već 40-tak godina nema pročistač otpadnih voda, što se najbolje osjeti na kraju mjesta, gdje kanalizacija istječe u kanal neposredno uz kuće. Mještani koji žive uz nepodnošljiv smrad ustajale fekalne vode, koja je očito prošla samo kroz filter za krupnije nečistoće, kažu da su na nju, premda je potencijalni izvor zaraze, već - svikli.

- Oni ovo zovu sabirnim vodama, ali to ne može bit''! Dovoljno je boju pogledat''! Da smrdi, malo je reć''! Dođu iz Zavoda za zdravstvo svako toliko uzeti uzorke. Samo nam daju one tablete za komarce, da ubacimo u kanal. Tko će nam jamčiti da se kanalizacija negdje ne miješa s pitkom vodom, pita se jedan mještanin.

Dotaknuo je srž problema jer blizu su, praktički s druge strane uske doline, kapitalni izvori Fonte Gaj i Kokoti. Iz tih se krških vrela - koja se ubrajaju u zonu neposredne zaštite! - snabdijeva gotovo cijela Labinština.

- Toga nema nigdje u Istri - da je izvorište uz takav kanal! Prijeti opasnost od zagađenja i baš zato bi i labinski Vodovod morao poraditi na zaštiti ovog područja. Iz Hrvatskih voda obećavaju potporu pri izgradnji pročistača, kaže raški načelnik Josip Knapić. Napominje da sve otpadne vode završavaju u moru, na Štalijama.

 Anton Čule iz Gornje Raše ukazao nam je i na novi "slobodan ispust" u kanal, u koji se inače slijevaju otpadne vode iz labinske fekalne stanice, nasuprot tzv. zgrade broj dva.

Raški načelnik Knapić nije nam znao reći kada će se u "najmlađem gradu u Istri" izgraditi pročistač.

- Općina tako veliko ulaganje ne može podnijeti sama, već računa na potporu pretpristupnih EU-fondova, ali i Vodovoda, Hrvatskih voda te Grada Labina, koji je narastao, izgradivši, između ostalog, i industrijske zone te mu aktualni pročistač postaje preslab, tvrdi Knapić.

Premda su nam se u Krapnu mještani požalili da im u naselju najviše smrdi za oblačnog ili kišnog vremena "kada iz Labina ispuste prljavu vodu", direktor labinskog komunalca tvrdi da su mjerenja u gradskoj fekalnoj stanici "u granicama vodopravne dozvole". (I. RADIĆ, snimio G. NAČINOVIĆ)

 

raša pročistač kanalizacija smrad pino knapić