Raša: Sljubile se sevdalinka i Brkica

Raša: Sljubile se sevdalinka i Brkica

3.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Kako to izgleda kad se sljube sevdah i "Brkica" pokazala je treća večer 7. Festivala bošnjačke kulture u Istri, održana u subotu u Raši. S uvodnom sevdalinkom "Šehidski rastanak", koju je odsvirao mladi harmonikaš Denis Aličajić iz Labina, i uspješnicom Gustafa u izvedbi njegove vršnjakinje iz Buzeta, Elme Muratagić na flauti, publika na terasi RKUD-a "Rudar" bila je kupljena za ostatak sadržajne večeri.

Obilježile su je izvorne pjesme, plesovi te, kao šećer na kraju, degustacija bosansko-hercegovačkih specijaliteta - pita, bureka, baklava, hurmašica, tufahija, koje su pripravile 22 kuharice, mahom iz Raše.

- Festival priređujemo prije svega zato da ne zaboravimo otkud smo došli i što smo u Istru donijeli, te da naše običaje prenesemo mlađim generacijama. Činimo to i radi naših sugrađana: premda već dugo živimo zajedno, još uvijek se ne poznajemo dovoljno, rekao je Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI), glavnog organizatora Festivala.

Da mladi doista "svladavaju gradivo" pokazao je nastup folklorne sekcije Merak raškog ogranka NZBI-ja, domaćina večeri. Cure su, premijerno plešući u svojim nošnjama, zaslužile gromki pljesak za koreografiju "Hilav". Sevdalinke je zapjevao zbor "Raške bulbulice", a poeziju posvećenu bosanskim običajima nadahnuto je čitala Enisa Buljubašić.

Kvalitetu više, kako je primijetila voditeljica programa Berina Mujkić, priredbi su udahnuli folkloraši KUD-a "Hasan Mujezinović" iz Cazina. Uz Cazince, gostovao je i ženski pjevački zbor Kalb koji djeluje pri medžlisu Islamske zajednice Pula, a publiku je završno u kolo, igranku povukao mladi svirački duo Elvis i Deni.

Festival, čije su večeri prethodno održane u Labinu i Rovinju, nastavlja se nadolazeće subote u Buzetu, te potom 16. lipnja u Poreču. Kruna će biti trodnevna završnica u Puli od 28. do 30. lipnja. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

raša bošnjaci manjine kultura folklor