Raša se vratila u korito / Ukinute izvanredne mjere, ali na snazi i dalje pripremne mjere zaštite od poplave

Raša se vratila u korito / Ukinute izvanredne mjere, ali na snazi i dalje pripremne mjere zaštite od poplave

2.11.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Jučerašnje ekstremne količine kiše, a u svega 5 do 6 sati palo je od 80 do 175 litara po metru četvornom, velike su glavobolje donijele i Hrvatskim vodama jer su velike vode napunile glavninu površinskih vodotoka i kanalsku mrežu slivnog područja Raša – Boljunčica.

S obzirom na najave, Hrvatske vode su još 31. listopada proglasile pripremno stanje obrane od poplava za gotovo cijelo slivno područje, a 1. studenog proglašene su i redovite mjere obrane od poplava. Govori voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv Raša – Boljunčica Vitomir Skandul: (ton – Vitomir Skandul). Kažimo da je kasno sinoć, ukinuto izvanredno stanje obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama u Istarskoj županiji. Izvanredno stanje ukinuto je na  vodotocima Raša, Boljunčica, Mirna i Dragonja, no Skandul upozorava: (ton – Vitomir Skandul 1).

 

 

Iz Glasa Istre:

 

Rijeka Raša vratila se u korito, nakon što se u četvrtak ujutro, zbog sudara velikog vodnog vala i morske plime, na mostu Pićan prelijevala preko ceste, a nasip probila kod Mosta Raše. I dalje su, međutim, na snazi privremene mjere obrane od poplave za Donju Rašu i Čepićko polje s obzirom na to da prognostičari najavljuju nove obilne kiše u noći s nedjelje na ponedjeljak, doznajemo od Vitomira Skandula iz labinske ispostave Hrvatskih voda.

- Bit će opasno jer je tlo već natopljeno vodom, pa će odmah nastajati efekt bujica i rasti vodostaji, upozorava Skandul.

Izvijestio nas je da su danas postavljali tzv. zečje nasipe na rijeci kod Mosta Raše, te na nenadvišenom dijelu obuhvatnog kanala neposredno uz raško izvorište pitke vode Fonte Gaj - Kokoti, gdje je u noći sa srijede na četvrtak bilo prelijevanja.

Dobar dio od 420 hektara uglavnom neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini još "pliva" i nalikuje rižinim poljima. Slična je situacija i u dijelu pićanskog Luga.

- U svega pet-šest sati palo je enormno mnogo kiše, između 175 litara u Čepićkom polju i 100 litara u Donjoj Raši, pa ti hidromelioracijski sustavi nisu uspjeli svu vodu isprazniti u Plominski, odnosno Raški zaljev. Da nedavno nismo nadvisili desni nasip rijeke u Mostu Raši, stanari tamošnje zgrade sigurno bi zbog poplave morali biti evakuirani, kaže Skandul

poplava rijeka raša vitomir skandul most raša elementarna nepogoda kiša