RAŠA | Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen proračun za iduću godinu

RAŠA | Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen proračun za iduću godinu

22.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici općine Raša na posljednjoj su ovogodišnjoj sjednici donijeli proračun za iduću godinu težak 17,4 milijuna kuna. U odnosu na prvo čitanje, nije došlo do promjena jer nisu prihvaćena tri amandmana vijećnice Esme Dobrić iz HSU-a. Donesena je i odluka o korištenju sredstava komunalne naknade kojom će se 400 tisuća kuna upotrijebiti za provedbu projekta Centar za posjetitelje - 2. faza koji će se realizirati u nekadašnjoj kino dvorani kao javna građevina kulturne namjene. Usvojen je program građenja komunalne infrastrukture od milijun i 40 tisuća kuna. Program održavanja komunalne infrastrukture iznosi 2,4 milijuna kuna, potrebe u socijalnoj skrbi 942 tisuće kuna, u kulturi 125 tisuća kuna što je deset posto više u odnosu na ovu godinu. Program javnih potreba u sportu iznosi 510 tisuća kuna što je također deset posto više nego ove godine. Vijeće je donijelo i program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Raša iz kojeg su uklonjene čestice na građevinskom području i koje imaju status javnog vodnog dobra.

Na razdoblje od pet godina odobrena je koncesija za dimnjačara. Tom je prilikom vijećnica HDZ-a Admira Žakula istaknula problem u komunikaciji između dimnjačara i stanara oko usluge te pitala što dimnjačar točno mora raditi. Pročelnik Igor Radić odgovorio je poslove oko dimnjačara koordinira Labin stan a da je zadaća dimnjačara osposobiti dimnjake za normalno i ispravno funkcioniranje za loženje ali će se tražiti ocjena izvršene usluge i usporedbe s računom te je istaknuo raški problem mnogobrojnih dimnjaka koji su bili zapušteni.

Kod vijećnićkih pitanja Masimo Martinčić (SDP) pitao je što je s uvođenjem širokopojasnog interneta te upozorio na problem odvozom plastičnog otpada. Načelnica Glorija Paliska odgovorila je da je postupak uvođenja širokopojasnog interneta u tijeku jer su izvođaču odobrena sredstva i da će se on početkom iduće godine naći na vijećničkim klupama a glede plastičnog otpada rekla je da jedva čeka da saživi novi sustav prikupljanja otpada koji će riješiti i problem plastike. Vedran Grubišić iz SDP-a zatražio je analizi troškova komunalnih usluga kako bi se vidjelo gdje su i za koliko poskupile te je pohvalio način i transparentnost donošenja općinskog proračuna ali bi se u to trebali uključiti i Mjesni odbori pa bi donošenje bilo još kvalitetnije, smatra Grubišić. Paliska je rekla kako se cijena vode nije mijenjala, priprema se povećanje cijene struje a poskupio je odvoz smeća te najavila analizu cijena i poskupljenja kod jedne prosječne obitelji. (B. BIOČIĆ)općina raša proračun glorija paliska vedran grubišić