Raša: Motociklima po industrijskoj baštini

Raša: Motociklima po industrijskoj baštini

7.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Je li vožnja motorima u nekadašnjoj upravnoj zgradi jame Raša, na hard enduro utrci održanoj proteklog vikenda pod kapom proslave 91. obljetnice Labinske republike, oblik valorizacije industrijske baštine? 

Nerijetke je, naime, zgrozila činjenica da je međunarodna utrka "No Fear No Limits" startala ravno u tu, do pred koju godinu praktički useljivu zgradu, poznatu i kao direkcija ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska, a prethodno kao pogon Kvarnerplastike. Motoristi su vozili jednim krilom zgrade - stepeništem, potom kroz proizvodnu halu na katu, da bi izašli u napušteni kamenolom Karlota i šumom nastavili prema nekadašnjoj termoelektrani Vlaška.

Našem su se dopisništvu javili neki od sudionika pješačenja priređenog istim povodom. Nisu se, kažu, mogli načuditi kako je motoristima uopće dozvoljeno da "praše" po tom prostoru.

Organizatori utrke iz Moto kluba "Enduro Istra Team", koji su privukli oko 150 sudionika iz pet zemalja, poručuju, pak, da za takvo korištenje zgrade imaju dozvolu njenog vlasnika, poduzetnika iz Rijeke, uz ostala potrebna dopuštenja Općine Raša za javne površine. Predsjednik kluba Michele Dagostin i potpredsjednik Alen Kiršić pitaju zašto se čuvari rudarske baštine koji sada negoduju nisu javno žalili zbog toga jer je omogućeno da se zgrada zadnjih godina devastira.

- Ispada da je najbolje ništa ne raditi. Zašto nitko ne priča o tome da je zahvaljujući manifestaciji turistički Rabac ostvario 300 noćenja, odgovara Dagostin i pokazuje nam fotografije kako je zgrada, puna svakovrsnog smeća, izgledala prije negoli su je organizatori počistili.

Voditelj i kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos, ujedno drugi voditelj pješačenja Rašom, podcrtava arhitektonsku vrijednost zgrade. - To što je nekretnina privatna, ne umanjuje propust jer bi se svaki vlasnik morao brinuti o tako vrijednom zdanju, zaključuje Kos. (Igor RADIĆ)

 Vezana vijest:
http://www.labin.com/web/vijest.asp?id=16484

prvomajska vlaška alen kiršic michele dagostin enduro istra team no fear no limits enduro industrijska baština devastacija vedran kos