Raša: Izvore pitke vode štiti samo prometni znak!

Raša: Izvore pitke vode štiti samo prometni znak!

3.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ne prijeti izvorima pitke vode Fonte Gaj i Kokoti, iz kojih se opskrbljuje gotovo cijela Labinština, samo more, zaslanjenjem preko rijeke Raše i pripadajućih obuhvatnih kanala, kao ovih dana za plimnog vala, već i izlijevanje kakvog opasnog tereta za moguće prometne nezgode na toj dionici magistralne prometnice Pula - Rijeka. Iako bi ova krška vrela, kao zonu neposredne zaštite, trebala čuvati i kakva fizička barijera ili pregrada, na njih upozorava tek - prometni znak!


Direktor labinskog Vodovoda Dino Škopac prenosi nam da je ovaj problem potanko predstavljen i županijskim strukturama, koje su u prostorni plan još ranije ucrtale premještanje ove prometnice.
- Prije nešto više od godinu dana poslali smo dopise svim relevantnim institucijama, detaljno pojasnivši opasnosti vezane uz ovo vodozaštitno područje s obzirom na to da bi eventualna havarija sigurno ostavila znatne posljedice. Cesta bi se vjerojatno premjestila uz drugu stranu brda, prema Vlaški, no to je ozbiljan projekt koji treba razraditi. Vodozaštitno nam je i područje kod Plomina, a budući da je ondje najavljena rekonstrukcija prometnice do Brestove, u sklopu nje ćemo nastojati riješiti neke probleme, poput sustava odvodnje oborinskih voda, kaže Škopac.


Županija je, saznajemo od resornog pročelnika Josipa Zidarića, napravila sve da bi promjena na toj dionici dogodine ušla u četverogodišnji program Hrvatskih cesta »jer je riječ o jednom od najvažnijih cestovnih problema u Istri«.


- To s premještanjem ceste stara je priča, utopija, a postavlja se, na koncu, i pitanje opravdanosti. Nekad smo možda i neugodni kad nadležnima ukazujemo na ovaj velik problem, ali i prije desetak godina za saobraćajke izlila se nafta baš iznad izvora, kod pogona Vodovoda. Opasnim se tada pokazao nagib ceste, odnosno nepostojanje nekakve sabirnice, no tekućina se ipak nekako stigla zaustaviti. Izvorišta su, osim toga, toliko stara da traže dodatnu pozornost, zaključuje raški načelnik Josip Knapić.

I. RADIĆ

Raša vodozaštitno područje plimni val vodoopskrba Josip Knapić Dino Škopac Vodovod d.o.o Josip Zidarić Fonte gaj Kokoti južina nasip vodostaj