Radionica u Labinu o community radiju

Radionica u Labinu o community radiju

25.11.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Community radio potreban je radi publike koja od medija traži usmjerenost, tj. nešto više od onog što pružaju konvencionalne komercijalne FM stanice, zaključak je s radionice "Radio Out Of The Box" koju je u Gradskoj knjižnici Labin priredila ovdašnja udruga OSA media. Predavanje i tribinu o funkcioniranju nezavisnog radija u zajednici popratila je probrana publika, članovi srodnih udruga, pripadnici indie scene i glazbeni entuzijasti.

Glavnu riječ vodili su momci s "KLFM - radija u zajednici" iz Splita, koji program već godinu i pol emitiraju putem internetskog streama, te Borjan Batagelj iz OSA medije, glavni urednik Radio Labina Goran Brezac i Alen Halilović iz udruge mladih Alfa Albona.

- Za community radio nema tehničkih niti zapreka u troškovima opreme. Minimalna ulaganja iznose pet, šest tisuća kuna, a ostalo su dobra volja i znanje. Može ga pokrenuti svatko tko okupi dovoljno entuzijasta koji su u početku voljni volontirati, dok se radio ne počne samofinancirati kroz članarinu, odnosno sredstva iz nacionalnih i međunarodnih fondova za kulturu umjetnost i nove medije, veli Batagelj.

OSA media, napominje, zasad ne namjerava pokrenuti vlastiti radio, no rodila se inicijativa da se s prijateljskim udrugama iz Umaga i Rijeke uključi u aktivnosti KLFM radija.

- KLFM-ov slogan "Radio za kulturnu manjinu" zapravo objašnjava bit priče, zaključuje Batagelj i napominje da je labinska radionica bila zadnja od tri na ovu temu. Prve dvije održane su u Zagrebu i Splitu.

U večernjem djelu programa "Radio Out Of The Box" u KUC-u Lamparna na mini festivalu indie bendova "Indirekt" svirali su Droid iz Rijeke, zagrebački Baden Baden, labinski The Orange Strips i kantautor Vlado Kuzman iz Buja. (I. RADIĆ)

community radio radio out of box indirekt the orange strips glazba