Rabačka luka: Brodari ostali kratkih rukava

Rabačka luka: Brodari ostali kratkih rukava

14.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Lučka uprava Rabac dodijelila je 15 novih stalnih vezova nakon što je stotinjak metara rive prenamijenila iz operativnog u komunalni dio luke, i to za gospodarsku djelatnost, doznajemo od ravnatelja Marija Paliske. Mjesni brodari, koji takve vezove traže već više od godinu i pol, dobili su dva mjesta.

No, tri su njihova broda ostala kratkih rukava te će i dalje, umjesto sto kuna godišnje po dužnom metru plovila, koliko košta komunalni vez, u sezoni plaćati dnevnu ležarinu od 12 kuna po dužnom metru za operativnu obalu. Ribarima je osigurano osam mjesta (polovica se odnosi na one ranije usidrene u Plomin Luci), dok je iznajmljivačima plovila pripalo njih pet.

Sapunica po vezovima očito se nastavlja jer, kako saznajemo, ni brodari ni ribari nisu zadovoljni odlukom Lučke uprave. Roberto Batičić, predsjednik lokalne udruge brodara, nije želio išta komentirati budući da «još nema potpunu sliku, a nisu stigla niti službena rješenja». O svemu će, najavljuje, konkretno progovoriti idućeg tjedna.

Brodari su očito mislili da će svi oni dobiti mjesta. Jednom je velikom plovilu, konkretno "Monsunu", ono pripalo izravno jer je konkuriralo s onim iz Dalmacije. Dodijelio se, naime, samo jedan vez za brodove veće od 15 metara, a prednost, prema pravilniku ministarstva, ima lokalno stanovništvo i plovilo registrirano u nadležnoj lučkoj kapetaniji. Svi ostali vezovi dodijeljeni su slučajnim odabirom, izvlačenjem, objašnjava Paliska.

Udruga brodara isticala je prije da su njeni članovi, plaćanjem višestruko veće ležarine u odnosu na kolege iz drugih sredina, praktički kreditni jamac Lučkoj upravi, navodeći da je to glavni razlog uskrate komunalnih vezova. (I. RADIĆ)

 

 

Mario plaiska lučka uprava brodari rabac vezovi gospodarski vez