Rabac zaradio 22,14 milijuna kuna

Rabac zaradio 22,14 milijuna kuna

30.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U devet mjeseci 2008. Plava laguna uknjižila je 105,5, a Rabac 22,14 milijuna kuna neto dobiti. Odnosno, ukupno su zaradili više od 127 milijuna kuna. Objavile su to spomenute tvrtke u financijskim izvješćima i time otvorile sezonu objave devetomjesečnih rezultata poslovanja među istarskim javnim dioničkim društvima.


Porečki hotelijer je u promatranom razdoblju ostvario rast neto dobiti od 2,33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultat koji je ostvario Rabac znatno je veći i iznosi 5,7 posto. Ono što obilježava poslovanje ta dva istarska hotelijera jest da su im rashodi rasli brže i više od prihoda u 2008. u odnosu na rezultate ostvarene u 2007. Plava laguna bilježi rast prihoda od 4,6 posto, na 426,85 milijuna kuna, a Rabac za 5,96 posto, na 114,62 milijuna. Istodobno je prvi hotelijer povećao rashode za 5,08, na 316,85 milijuna, a drugi za 6,03 posto, na 92,48 milijuna kuna.


Komentirajući taj rezultat, u izvješću Plave lagune naveden je ovogodišnji bolji poslovni rezultat ostvaren prvenstveno porastom fizičkog prometa za dva posto i povećanja cijena smještaja za četiri posto. Dalje navode da su na porast rashoda utjecali porast cijene materijala i energije te promjena u načinu evidentiranja troškova osoblja, što je poskupjelo 3,8 posto. Iz spomenute tvrtke naglašavaju da su naplatili ranije otpisana potraživanja, kao i ona čija je naplata u ranijem razdoblju ocijenjena otežanom.


Boljem ovogodišnjem rezultatu Rapca doprinijeli su i prihodi od kamata i ostali financijski prihodi koji su utrostručeni na 3,21 milijun kuna. Udvostručeni su prihodi od prodaje u zemlji, na 10,73 milijuna. Najveći rast među rashodima bilježe materijalni troškovi i troškovi prodane robe, za 10 posto, na 36,5 milijuna kuna.


Prije mjesec dana započelo je četvrto tromjesečje u kojem hotelijeri troše novac zarađen tijekom ljeta za podmirenje troškova hladnog pogona. Ipak, tijekom listopada hoteli su otvoreni i bilježe posjet gostiju. U Rapcu bilježe nešto slabiju realizaciju od planirane, a u Plavoj laguni dobru, zbog ranije bukiranih grupa, ali naglašavaju da je rujan bio lošiji.
Za predstojeću 2009. predsjednik Uprave Rapca Edi Černjul očekuje da će se kriza produbiti s obzirom na sadašnje stanje na tržištu.
- Moguće je da se realizira mali broj noćenja ili da se ne postigne planirani nivo cijena. Cijene za 2009., koje su u pripremi i obznanit ćemo ih do Božića, bit će povećane za nekoliko postotaka, do nivoa inflacije. Ipak, moguće je da ne budu generalno korigirane, već samo određeni proizvodi, i to oni gdje je povećana kvaliteta i završena određena investicija.

Do Uskrsa 2009. naš hotel Sanfior dobit će wellness, u što ćemo uložiti šest do sedam milijuna kuna. No zbog toga ne očekujem povećanje cijena ostalih usluga u hotelu. Veći iskorak očekujem za sezonu 2010., kada ćemo repozicionirati i rekategorizirati apartmane Lanterna koji će postati depandansa hotela Sanfior i kategorizaciju ćemo im povećati s dvije na četiri zvjezdice, najavljuje Černjul.


Neven Staver, predsjednik Uprave Plave lagune, izjavio nam je da su cijene povećali za četiri do 4,5 posto da bi ih uskladili s ovogodišnjom inflacijom u eurozoni.
- Nadam se da ćemo ostvariti fizički obim poslovanja na razni ove godine. Bit će to izuzetno složena poslovna godina zbog ekonomske situacije i zato sam vrlo oprezan u ocjenama, veli Staver, koji za tekuću poslovnu godinu veli da su ostvarili ciljeve poslovanja unatoč cjenovnom udaru koji su doživjeli zbog povećanja cijena pojedinih troškova i izrazito niskog tečaja.

P. GREGOROVIĆ

Pedesetak menadžera Lagune dobit će 3,878 milijuna kuna

U trećem tromjesečju dioničarima Plave lagune isplaćena je dividenda od 47,6 milijuna kuna, odnosno 74 kune po redovnoj i 75 po povlaštenoj dionici. Uz to, do kraja 2008. direktor Neven Staver, pet članova Nadzornog odbora i 50-ak menadžera tvrtke bit će nagrađeni s 3,878 milijuna kuna za postignute rezultate u poslovanju. Dividenda dioničarima te nagrada menadžerima i nadzornicima uobičajena je višegodišnja praksa u ovoj tvrtki.

 

Foto: Hotel Valamar Sanfior dobit će wellness centar vrijedan šest do sedam milijuna kuna 

Valamar dobit gospodarstvo zarada turizam Valamar Sanfior wellness Edi Černjul Rabac Rabac d.d.