Rabac: Radnici Amfore u kioscima Glasa Istre?

Rabac: Radnici Amfore u kioscima Glasa Istre?

30.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon što je protekli tjedan sedmero stalno zaposlenih djelatnika rabačkog hotela Amfora, koji je u 80-postotnom vlasništvu Glasa Istre d.o.o. i 20-postotnom vlasništvu Mehanike, diglo glas da još uvijek nije dobilo plaće za posljednja 3 mjeseca i da ne znaju što će dalje biti s njima budući da je žiro račun njihove tvrtke Amfora hoteli d.o.o. blokiran, u utorak se s njima sastao Albert Faggian u ime većinskog vlasnika.

Upoznao ih je s problemima koje taj hotel ima zbog hipoteka koje ga opterećuju i koje su mu blokirale račun. Zbog toga je trenutno otvaranje hotela nemoguće, a pitanje je hoće li uopće profunkcionirati ove sezone.

- Na sastanku su bili svi radnici te Bruno Bulić i Marina Cvitić iz Sindikata Istre i Kvarnera i svima sam objasnio u kojoj se situaciji nalazi hotel. Još uvijek ne znamo hoće li se otvoriti za sezonu jer smo u pregovorima s Hrvatskom poštanskom bankom koja je blokirala račun, zbog čega je radnicima nemoguće isplatiti plaće i bilo što poduzeti.

S njima imam sastanak u narednih nekoliko dana, a već će se sljedeći tjedan znati sudbina hotela ove sezone. Međutim, ne vjerujem da će on otvoriti svoja vrata budući da je za podmirenje dugova za struju, vodu, telefon, dugove prema dobavljačima i boravišnu pristojbu potrebno osigurati pola milijuna kuna, kazao je Faggian.

Istaknuo je da usprkos tome namjerava radnike zbrinuti na drugi način. Ponudio im je da se sezonski zaposle u kioscima Glasa Istre, a isplata triju zadnjih plaća uslijedit će nakon što se odblokira račun hotela.

- Radnici su molili da im se na bilo koji način isplati barem jedna plaća da bi podmirili osnovne egzistencijalne potrebe tako da ćemo pokušati do sljedećeg tjedna naći rješenje, kazao je Faggian.

Marina Cvitić iz SIK-a kazala je da su ljudi zadovoljni jer su konačno mogli čuti što se konkretno događa s hotelom i kakva će im biti sudbina jer im dosad nitko nije odgovarao na pitanja što će biti s njima.

Istaknula je da se sindikat slaže s prijedlogom da se dio radnika zbrine putem sezonskog rada u kioscima Glasa Istre, a predlažu i da se razgovara s hotelijerskim kućama u susjedstvu - Rapcom d.d. i Maslinicom, koje još uvijek nisu primile sve potrebne sezonske radnike - da one preuzmu dio zaposlenih da im se ne bi prekinuo kontinuitet u radnom odnosu.

Tvrdi da se Faggian složio s tim prijedlogom te da će se idućih dana točno znati kakva je sudbina radnika. (B. BAN)

 

hotel amfora amfora radnici plaće kriza glas istre đani bažon malverzacije dug prava radnika afera bankomat marina cvitić kiosci željko žmak