Rabac kao mjesto mora dostići 4 i 5 zvjezdica Girandele i Maslinice

Rabac kao mjesto mora dostići 4 i 5 zvjezdica Girandele i Maslinice

3.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Mjesnog odbora i Udruge iznajmljivača, u hotelu Sunfior održana je tribina građana na kojoj su gradski vijećnici iz Rapca, nezavisna Nevina Miškulin i Đuliano Kos iz IDS-a, obrazlagali plan za uređenje mjesta pod nazivom "Plan Rabac 2025. plus". Riječ je o potrebama i željama Rapčana za ulaganjem u njihovo mjesto kako bi ono dosegnulo razinu uređenih hotelskih kompleksa Girandele i Maslinice koji imaju 4 i 5 zvjezdica, ali i poboljšalo kvalitetu života u Rapcu.

Male investicije za velika poboljšanja

Skup su u prepunoj dvorani pozdravili gradonačelnik Labina Valter Glavičić koji je stigao s najbližim suradnicima te predsjednik Mjesnog odbora Rabac Miljenko Miškulin. Tribinu je moderirala Ana Černjul.

- Lijepo je kada negdje dođeš i vidiš što je sve napravljeno. Posljednja rasprava održana ovdje prije godinu dana polučila je dobre rezultate pa je u posljednje tri-četiri godine puno toga napravljeno. Rabac se promijenio i napravio veliki korak naprijed, rekao je Glavičić koji je kasnije odgovarao i na pitanja građana.

- Ove je godine napravljeno dosta toga, ali je ostalo još puno toga za napraviti, rekla je Miškulin pozivajući Rapčane da se uključe svojim primjedbama i prijedlozima te da od predstavnika Grada traže odgovore.

Govorila je Miškulin o kapitalnim investicijama u Rapcu, a to su izrada Urbanističkog plana Rapca koji još nije donesen, iako je sredinom 2018. održana javna rasprava. Taj bi dokument trebao odrediti budućnost Rapca. Spomenula je i uređenje centra koji bi se trebao razviti u skladu s već uređenim Girandellom i Maslinicom kako bi se cijela destinacija razvila u standard 4 i 5 zvjezdice te o potrebi izgradnje lukobrana s vezovima za mještane kao i rekonstrukciji ceste Labin - Gornji Rabac.

Đuliano Kos govorio je o malim investicijama za velika poboljšanja u što je svrstao probleme parkiranja, Ulicu Slobode, pješačku stazu do Gornjeg Rapca i ulaganja u sam Gornji Rabac.

- Ove godine napravljeno je oko 200 novih parking mjesta, izrađen je kružni tok na ulazu u Rabac s pripadajućim parkiralištem, postavljeni su stupići u Ulicu Slobode, ali nije dovršen nogostup. Treba proširiti mogućnost naplate parkirališta, nastaviti uređivati pristupe centru mjesta, radove treba dovesti do kraja i kontinuirano ih nadzirati, urediti pješačke prijelaze i jedino dječje igralište u Jadranskoj ulici, rekao je Kos.

Novih 200 parkirnih mjesta

Naveo je i moguće dodatne atrakcije Rapca kao što su Teleferika, trim staza i Pješačko-biciklistička staza do Svete Marine konstatirajući kako se ove godine na tom području nije ništa napravilo jer se radi na dokumentaciji i čekaju se ulagači.

Mještani su predložili što bi u Rapcu trebalo raditi 2020. i 2021. godine. To je konačno uređenje rive sa svim pratećim sadržajima, uređenje dodatnih parkirališta i lukobrana s komunalnim vezovima za lokalno stanovništvo, eliminirati rizik povezan s utovarom goriva na rivi te pronaći druga adekvatna rješenja, rekonstruirati cestu Labin-Gornji Rabac, izgraditi pješačke staze širine 70-100 centimetara uz buduću cestu Špina-Gornji Rabac, riješiti kritične prometne točke kod škole, osigurati nastavak izgradnje pješačke staze prema Gornjem Rapcu, urediti ulaz u Omladinsku ulicu, urediti i rekonstruirati dječje igralište u Jadranskoj ulici, označiti pješačke prijelaze po ulicama i adekvatno postaviti ploče s nazivima ulica.

- Potrebno je nastaviti raditi i na sigurnosti građana i turista te raditi na investicijama koje će osigurati dugoročni razvoj i turistički opstanak Rapca. U Rabac treba godišnje uložiti 2,5 do tri milijuna kuna bez kapitalnih investicija kako bi se osiguralo adekvatno uređenje i funkcionalnost mjesta za život i turizam. Također je potrebno razmotriti mogućnost prikupljanja dodatnih sredstava po noćenju radi ciljanog namjenskog ulaganja u Rabac, zaključila je Nevina Miškulin, a na kraju je gradonačelnik Valter Glavičić sa svojim pročelnicima odgovarao na pitanja mještana vezanim za njihove osobne probleme ili situacije u njihovim ulicama.


Namnožili se štakori u kanalizaciji

Iz pitanja mještana izdvojili smo najzanimljivije. Nenad Škopac bio je ogorčen na Valamar koji mu je, bez njegovog znanja, kroz maslinik probio biciklističku stazu pa je ušao u polemiku sa Sandijem Sinožićem, direktorom destinacije Rabac u Valamaru. Ivan Mesarić, koji dugo godina živi u Njemačkoj, tražio je pak da se izgrade javni wc-i kojih nema u planovima te uvede javni prijevoz od Gornjeg Rapca do mora, te da se uredi više plaža. Aleksandar Ilijević i Danko Paliska upozorili su na problem štakora, koji se kako kažu brzo razmnožavaju pa su postali prava invazija u kanalizaciji Rapca. Postavljeno je i pitanje o lukobranu u Rapcu, čija je cijena 75 milijuna kuna pa je labinski gradonačelnik izrazio nadu da će im mjerodavno ministarstvo izaći u susret s inicijalnih 5 do 10 milijuna kuna. Pitanja su bila i o udarnim rupama ispred ambulante koje su opća sramota na žalost mještana i turista.


Branko Biočić


rabac2015 tribina rabac nevina miškulin