Pula: ''Zgrade Sveučilišta napuštamo jedino ako nas iznesu''

Pula: ''Zgrade Sveučilišta napuštamo jedino ako nas iznesu''

29.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Unatoč jučerašnjoj odluci Rektorskog zbora da se deblokiraju zgrade fakulteta te da se nastavi s redovnom nastavom, studenti pulskog Sveučilišta ni treći dan ne odustaju od blokade, već naprotiv, poručuju da politika straha kod njih ne djeluje i da će se ''za svoje ciljeve boriti do kraja ma koliko to trajalo''.
 

Odluka Senata pulskog Sveučilišta, koje zasjeda od jutros, podržavaju li svoje studente ili ne još nije poznata no, jučerašnje zaključke Rektorskog zbora i ministra Dragana Primorca prosvjednici ni u kojem pogledu ne prihvaćaju. – Paradoksalne izjave ministra Primorca kojima tvrdi da je Ministarstvo odmah spremno za izmjenu zakona, ali će se kriteriji uspješnosti definirati tek za akademsku godinu 2010./2011. pokazuju samo da nema trenutno rješenje koje bi zadovoljilo studente stoga nam ne preostaje ništa drugo nego nastaviti s blokadom, poručuju studenti.

 

Osudili su izjavu rektora zagrebačkog Sveučilišta koji predlaže mjere prema studentima ako se blokade nastave, dodavši da se nadaju kako v.d. rektora njihovog Sveučilišta Robert Matijašić neće koristiti takve metode. – U protivnom će naići na otpor. Naravno, ne onaj fizički jer nasilje nije naša metoda, ali zgrade Sveučilišta napuštamo samo ako nas iznesu, oštro poručuju predstavnici pulskih studenata praćeni burnim pljeskom i ovacijama okupljenih prosvjednika u zgradi Ekonomskog fakulteta.

 

Danas su ministru uputili i službeno pismo sa zahtjevom da se izjasni o izgradnji studentskog kampusa u Puli. – Već godinama ukazujemo na zapostavljenost studenata u Puli, a ništa se ne događa. Mi ne tražimo besplatan dom i menzu samo želimo ista prava kao i svi ostali studenti Hrvatske, dom i menzu koju ćemo plaćati, a ovo je pravi trenutak da se izborimo za ravnopravnost, kažu studenti dodajući da imaju podršku kolega iz Zagreba, Zadra i Rijeke.

 

Na kraju su pročitali otvoreno pismo kolegama s Hrvatskih studija u kojemu reagiraju na nedemokratsko ponašanje vodstva fakulteta koje se zaključalo u zgradu i zapriječilo studentima ulaz. – To je kršenje svih ljudskih prava i sloboda stoga tražimo da se sankcioniraju odgovorni za ovaj postupak.

Štrajk prosvjed studenata Pula Sveučilište fakultet ekonomije filozofski fakultet