pu prometu na području Pazina i Labina

pu prometu na području Pazina i Labina

23.5.2014. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Policijski službenici će sutra i u subotu od 14 do 20  sati na području policijskih postaja Pazin i Labin, provoditi pojačane aktivnosti u prometu, usmjerene na suzbijanje prekršaja koje čine vozači mopeda i motocikala, zaštitu pješka u prometu i suzbijanje prekršaja nepropisne brzine.

Cilj pojačanih aktivnosti je smanjenje događanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Prilikom kontrole vozača mopeda i motocikala, posebno će se obratiti pozornost na;

  • tehničku ispravnost vozila,
  • ispravnost zaštitne kacige,
  • suzbijanje najčešćih prekršaja (brzina, pretjecanje, upravljanje bez vozačkog ispita)

Vozila za koja se utvrdi da nisu tehnički ispravna, biti će podvrgnuta izvanrednom tehničkom pregledu.

Napominjemo da je tijekom ove godine, do polovice svibnja, na području PU istarske smrtno stradalo osam osoba, od čega tri pješaka, jedan vozač motocikla, tri vozača osobnog automobila i jedan vozač traktora.

Analizama prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla utvrđeno je da su najčešće greške vozača motocikla nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila. Vozači mopeda i motocikla u 2014. godini imaju udio od 35% u ukupnom broju grešaka. Najčešće greške ostalih sudionika u prometu kod prometnih nesreća s mopedima i motociklisa su oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno skretanje.

S obzirom da se najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama događa u dane vikenda, policijski službenici PU istarske i dalje će vršiti pojačane aktivnosti u prometu s ciljem suzbijanja događanja prometnih prometnih nesreća s najtežim posljedicama.    

Ovim putem upozoravamo i ostale sudionike u prometu da obrate pozornost na motocikliste u prometu, poradi činjenice da su manje uočljivi i da spadaju među najranjivije sudionike u prometu.

policija crna kronika kontrola