PU Istarska upozorava | Prijevare s poslovnim računima: izmijenio podatke za uplatu - prevarene tvrtke iz Labina i Poreča

PU Istarska upozorava | Prijevare s poslovnim računima: izmijenio podatke za uplatu - prevarene tvrtke iz Labina i Poreča

19.10.2020. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska policija istražuje slučaj neovlaštenog presretanja računalnih podataka i računalno krovotvorenje. Naime, policija je zaprimila prijavu odgovorne osobe tvrtke s labinskog područja da je nepoznata osoba neovlašteno presrela njihovu komunikaciju s tvrtkom iz Mađarske s kojom posluju već duže vrijeme. Počinitelj je krivotvorio adresu elektroničke pošte mađarske tvrtke, njihov račun u banci i dokumentaciju te je 17. rujna dostavio krivotvorene račune za naplatu. Ništa ne sluteći, domaća je tvrtka uplatila više desetaka tisuća kuna, no kada je 6. listopada zaprimila opomenu od mađarske tvrtke zbog neplaćanja računa, odgovorne osobe shvatile su da su prevareni.


Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.


Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!Porečka je policija zaprimila prijavu pravne osobe s područja Poreča da je oštećena za više desetaka tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj presreo je poslovnu komunikaciju te je izmijenio podatke za uplatu novca i na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Njemačkoj, uplati novac na račun pravne osobe sa sjedištem u Mađarskoj.


Osim što je oštećena pravna osoba, utvrđeno je kako su na sličan način oštećena i najmanje tri strana državljana jer je počinitelj presreo i njihovu komunikaciju s pravnom osobom iz Poreča tako da je novac koji su strani državljani uplatili za usluge iznajmljivanja turističkog smještaja, zbog promjene podataka za uplatu, završio na računu nepoznatog počinitelja.


Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a s obzirom da je i labinska policija nedavno zaprimila prijavu slične računalne prijevare, policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!


Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.


prevara računalna prevara